Prvi centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, Marišćina, kreće s probnim radom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55b0c892ed45f.jpg

'Naš prvi Centar za gospodarenje otpadom Marišćina 30. srpnja kreće s probnim radom. To je odlična vijest. Marišćina će gospodariti otpadom s područja Primorsko-goranske županije i bit će prvi centar koji stavljamo u funkciju. Do kraja godine s radom kreće i Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u Istarskoj županiji. Ova dva centra kompletirat će sustav gospodarenje otpadom za pola milijuna građana koji žive u ove dvije županije. U utorak je raspisan i natječaj za izvođače radova na centru Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji, a sljedeći tjedan bit će objavljen i za CGO Biljane Donje u zadarskoj županiji.  Do konca godine idu objave natječaja za CGO Piškornica u Koprivnici koji će gospodariti otpadom u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske i za CGO Babina Gora u Karlovačkoj županiji. Ovo je ogroman pomak. To je šest centara za gospodarenje otpadom koji se nalaze u visokoj fazi realizacije. Dva centra bit će u punoj funkciji i još četiri na kojima uskoro kreću radovi'– rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas posjetio CGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji.

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina prvi je centar koji je izgrađen i prvi koji kreće s probnim radom 30. srpnja. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna. Sufinanciran je sa 71% sredstava iz EU fondova, dok su ostatak iznosa osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus koja će upravljati centrom.

U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom za koja smo osigurali 5 milijardi kuna, pretežno EU sredstava.

UZ CGO Marišćina, ove godine će s radom početi i CGO Kaštijun za Istarsku županiju. Ova dva centra ukupno su vrijedna preko pola milijarde kuna, a pokrivat će potrebe Primorsko-goranske i Istarske županije i njihovih 504.000 stanovnika.

Još su 4 centra za gospodarenje otpadom u visokoj fazi pripreme. To su centri za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, Biljane Donje za Zadarsku županiju, Babina gora za Karlovačku županiju te centar za gospodarenje otpadom Piškornica koja će pokrivati potrebe 4 sjeverozapadne županije – Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju. Ukupna vrijednost ova četiri centra procjenjuje se na nešto više od 1,3 milijardi kuna, a pokrivat će potrebe milijun stanovnika tih županija.

'Otvaranje centara omogućit će da se u roku od godinu dana saniraju i zatvore sva odlagališta otpada u nabrojanim županijama. CGO-i su jedan od stupova sustava gospodarenja otpadom. S njima sustav postaje kompletan, a odlaganje otpada na odlagalištima diljem Hrvatske napokon odlazi u povijest' – istaknuo je ministar Zmajlović.

 



Stranica