Pušten u rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području NP Plitvička jezera

Slika /slike/Vijesti/Plitvice- uređaj.JPG

Mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području Nacionalnog parka Plitvička jezera danas je službeno pušten u rad.

Uređaj kojim će se omogućiti pročišćavanje otpadnih voda na području parka predstavlja privremeno rješenje do izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Plitvička jezera, a koji se planira realizirati u sklopu izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera.

„Nacionalni park i stanovništvo ovog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no konačno idemo prema trajnom rješenju problema čime će biti izgrađeno više od 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Postavljanje uređaja zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica. Vrijednost nabave je oko 7 milijuna kuna (bez PDV-a) za što su sredstva osigurale Hrvatske vode i NP Plitvička jezera.

„Ovo je povijesni trenutak za Park“, rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera dodavši kako se „otvaranjem ovog postrojenja po prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, a cilj je projekt aglomeracije realizirati u narednih pet godina“.

Projekt „Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Plitvička jezera” vrijedan je oko 300 milijuna kuna, a u planu je prijaviti ga za sufinanciranje sredstvima iz EU fondova u iznosu od 70 %. Rok za provedbu projekta je 2023. godina.

U cilju očuvanja područja Nacionalnoga parka Plitvička jezera pokrenuta je i izrada Izmjena i dopuna prostornoga plana parka, a u završnoj je fazi izrada novog plana upravljanja nacionalnim parkom. Dodatno se uređuje posjetiteljska infrastruktura samog parka.

Također se poduzima i niz mjera prema usvojenom Akcijskom planu unaprjeđenja stanja očuvanosti područja NP Plitvička jezera. Sve učinjeno je prepoznato i na 42. sjednici UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu.



Priopćenja za javnost | Vode