Rasterećeno poslovanje jednog dijela tvrtki i javnih ustanova

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56e13682f4236.jpg

Odlukom ministra Slavena Dobrovića izvan snage je stavljen Program izobrazbe gospodarenja otpadom koji su morali proći povjerenici za otpad i njihovi zamjenici u tvrtkama i javnim ustanovama s više od 50 zaposlenika. Odluka je na snagu stupila 4. ožujka.

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom procijenjeno je kako je obvezni Program izobrazbe oko 3700 tvrtki opteretio za oko 18,5 milijuna kuna.

„Edukacija o gospodarenju otpadom mora biti sveobuhvatna te se mora provoditi na svim razinama. Ideja o pokretanju programa izobrazbe gospodarenja otpadom je dobra. No, u ovom slučaju radi se o svojevrsnom parafiskalnom nametu, budući da je obveza definirana brojem zaposlenih a ne kriterijima opterećenja okoliša otpadom. Edukaciju o gospodarenju otpadom planiramo provesti na sustavniji i temeljitiji način“ – kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Odluka o zaustavljanju Programa ne znači da tvrtke i ustanove s više od 50 zaposlenika ne moraju imenovati povjerenike za otpad kako je propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, već su oslobođene obveze izobrazbe. Osobe koje su završile izobrazbu dobit će potvrdu Ministarstva koja će i dalje ostati važeća.

Hrvatska gospodarska komora podupire ovu odluku s ciljem smanjenja nameta za gospodarske subjekte.

„Smatramo, na što smo ranije već i upozoravali, a slažemo se s ministrom Dobrovićem, kako je potrebno na drugačiji način definirati kriterije obveznika obrazovanja o postupanja s otpada. Sigurno je da je obrazovanje gospodarskih subjekata o gospodarenju otpadom potrebno i Hrvatska gospodarska komora pružit će svu potrebnu stručnu pomoć u prilagodbi i racionalnoj provedbi odredbi iz zakonodavnog okvira našim članicama“ – rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš istaknuvši da HGK stoji na raspolaganju Ministarstvu u smislu komunikacije s gospodarskim subjektima i definiranju novog programa obrazovanja.



Stranica