Rezultati kakvoće Jadranskog mora i voda u Republici Hrvatskoj u 2023. godini

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Kakvoća mora 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibenik. 25. i 26. travnja održan je XXIX. radni sastanak županijskih zavoda za javno zdravstvo i županijskih upravnih odjela, organiziran u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, a na temu kakvoće Jadranskog mora i voda u Republici Hrvatskoj.

Kakvoća mora se u Republici Hrvatskoj kontinuirano prati od 1989. godine, s tim da se 1996. praćenje proširilo na sve obalne županije. Program praćenja kakvoće mora za kupanje u RH se provodi temeljem Uredbe o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine, br. 73/08). Ovom Uredbom je prenesena Direktiva 2006/7/EZ EU Parlamenta i Vijeća o upravljanju kvalitetom vode za kupanje, u hrvatski pravni okvir.
 
Sezona kupanja u RH traje od 1. lipnja do 15. rujna, a kalendar praćenja kakvoće mora se u sezoni 2023. provodio od 15. svibnja do zaključno 1. listopada.  Laboratorijska ispitivanja obalnih zavoda za javno zdravstvo su tijekom sezone raspoređena u 10 ciklusa, s razmakom od po 15 dana. Prošlogodišnja sezona kupanja bila je karakteristična i po tome što je 11. svibnja 2023. godine Vlada RH donijela Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, čime su nakon pune četiri godine prestale važiti Preporuke HZJZ za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom navedene epidemije, koje su 14. 5. 2020. godine bile donesene u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na osnovu graničnih vrijednosti mikrobioloških parametara iz Uredbe (crijevni enterokoki i Escherichia coli) ispitivanje kakvoće mora je u sezoni 2023. provedeno na ukupno 1 008 plaža hrvatskog dijela Jadrana, s ukupno prikupljenih 10208 pojedinačnih uzoraka, od čega je 96,64% ocijenjeno „izvrsno“, 2,04% „dobro“, 0,91% „zadovoljavajuće“ te 0,41% „nezadovoljavajuće“.

Godišnje ocjene se određuju po završetku sezone kupanja na temelju skupa podataka o kakvoći mora. U sezoni 2023. je na 951 (ili 94,35%) mjernom mjestu utvrđena „izvrsna“ godišnja ocjena, na 38 (ili 3,77%) točaka „dobra“, na 6 (ili 0,59%) točaka „zadovoljavajuća“ te na 13 (ili 1,29%) točaka „nezadovoljavajuća“.

Za određivanje konačne ocjene, koja se odnosi na razdoblje praćenja od 2020. do 2023. godine (ili za 4 uzastopne godine praćenja), je 933 mjernih mjesta steklo uvjete, od čega je 909 (ili 97,43%) mjesta dobilo „izvrsnu“ konačnu ocjenu, 12 (ili 1,28%) je dobilo „dobru“, 1 (ili 0,11%) točka dobila je „zadovoljavajuću“, a 11 (ili 1,18%) točaka „nezadovoljavajuću“ konačnu ocjenu.

Dvojezična baza podataka i aplikacija Kakvoća mora na hrvatskim plažama https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca bilježi stalan rast posjećenosti i sve više doprinosi osvješćivanju javnosti o velikoj važnosti kakvoće mora, prvenstveno radi zaštite zdravlja kupača. Javnosti je time, u realnom vremenu, omogućena uključenost u Program praćenja, gdje putem rubrika komentara i prijedloga, aktivno može sudjelovati u očuvanju Jadranskog mora, kao jednom od temeljnih prirodnih resursa.

Nova mrežna aplikacija, dostupna na poveznici  https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/bwdn službeno je predstavljena za sezonu kupanja 2024. tijekom održavanja XXIX. radnog sastanka županijskih zavoda za javno zdravstvo i županijskih upravnih odjela.

Nacionalna godišnja izvješća o kakvoći mora za kupanje u RH su dostupna na mrežnoj stranici Ministarstva: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-vodnoga-gospodarstva-i-zastite-mora-2033/kakvoca-mora-za-kupanje-na-plazama-hrvatskog-jadrana/1450
 
Kakvoća voda za kupanje na rijekama i jezerima počela se pratiti stupanjem na snagu Uredbe o kakvoći voda za kupanje (Narodne novine, br. 51/14). Podaci o kakvoći voda za kupanje na rijekama i jezerima u RH, dostupni su javnosti na mrežnoj stranici Hrvatskih voda ili na izravnoj poveznici https://vrtlac.izor.hr/ords/plazekpub/kakvoca.  U sezoni kupanja na kopnenim vodama utvrđeno je 13 lokacija za kupanje, s ukupno 27 kupališta/plaža i to na rijekama: Korana, Kupa, Sava, Drava i Novčica te na jezerima: Orahovičko u Orahovici, Bajer u Đakovu, Motičnjak u Varaždinu, Jarun i Bundek u Zagrebu, Lepenica i Bajer u Fužinama, Sabljaci u Ogulinu te Modro jezero u Imotskom.

Ispitivanje je u sezoni kupanja 2023. provedeno na 40 točaka te je prikupljeno 300 uzoraka putem ovlaštenih laboratorija pri nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo, tj. ovisno o potvrđenim kupalištima. Mikrobiološki pokazatelji (Escherichie coli i crijevni enterokoki) su praćeni prilikom uzorkovanja.

Na temelju godišnje ocjene kakvoće voda, 83% voda je ocijenjeno „izvrsnom“ i „dobrom“ kakvoćom, 5% „zadovoljavajućom“ te 7% „nezadovoljavajućom“ kakvoćom voda za kupanje. U promatranom razdoblju „izvrsne“ i „dobre“ kakvoće bilo je 72% na osnovu Uredbe, odnosno 88% na osnovu Direktive o vodi za kupanje.

Vode za kupanje na kojima nije bilo monitoringa u sezoni 2023. nisu klasificirane, kao niti kupališta za koja u promatranom razdoblju nije postignut dovoljan broj rezultata analiza potrebnih za klasifikaciju.

Prilikom uzorkovanja voda i mora, pratili su se i meteorološki uvjeti, temperatura vode, kao i vidljivo onečišćenje, kako je važećim Uredbama i propisano.

Prema službenim podacima Europske agencije za okoliš, Republika Hrvatska se u 2022. g. prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora/voda za kupanje, iznova nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi (iza Cipra, Austrije i Grčke), odnosno na još višem 3. mjestu među državama-članicama (iz Cipra i Grčke), koje imaju izlaz na neko od europskih mora. Pokazatelj je to dugogodišnje kvalitete upravljanja kakvoćom mora i voda za kupanje te očuvanosti morskog okoliša.



 





Slika 1: Poredak EU zemalja, Albanije i Švicarske, prema udjelu
kupališta s izvrsnom kakvoćom mora/vode u 2022. g.
[Figure 1. Proportion of bathing waters classified as excellent quality
in 2022 (in the EU Member States, Albania and Switzerland)]
(izvor: EU Izvješće o kakvoći mora/vode u 2022. g.)

 


Stranica