S prvim danom proljeća u sebi probudite ekološki duh i učinite nešto za prirodu

Slika /slike/Vijesti/20.3.2019. - 52 koraka.jpg

Cilj je potaknuti pojedince da donesu odluke kojima će doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti.

U Hrvatskoj, kao i u svijetu, priroda je pod stalnim pritiskom ljudskog djelovanja. Iako se ulažu značajni napori u njeno očuvanje, priroda je sve ugroženija.

Kako bi se to promijenilo, odnosno kako bi što više građana otkrilo i prepoznalo ljepote prirode koja nas okružuje, Europska komisija tiskala je brošuru „52 koraka prema zelenijem gradu“.

Cilj ove brošure koja je odnedavno dostupna i na hrvatskom jeziku je potaknuti pojedince da donesu odluke kojima će doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti. 

Zahvaljujući specifičnom geografskom položaju na razmeđu triju biogeografskih regija od kojih svaku karakteriziraju osobiti ekološki, klimatski i geomorfološki uvjeti, Hrvatska se može pohvaliti kako je jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti.

U želji da se to prirodno bogatstvo sačuva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poziva građane da s prvim danom proljeća u sebi probude ekološki duh i učine nešto za prirodu, a kako bi ju sačuvali za generacije koje dolaze.

U brošuri su neki od prijedloga što svaki pojedinac može učiniti. Tako se primjerice može odlučiti da će više vremena provoditi u prirodi, da će na posao putovati na održiv način- hodanjem, bicikliranjem, javnim gradskim prijevozom, da će birati organsku hranu koja je dobra za okoliš i za ljudsko zdravlje, da neće koristiti industrijske osvježivače zraka nego one napravljene na prirodan način, da će optimizirati uporabu vode i energije, da će odvojeno prikupljati otpad i smanjiti uporabu jednokratne plastike.

Samo usvajanjem zelenih koraka možemo doprinijeti očuvanju raznolikosti te izuzetno brojnoj endemičnosti vrsta koje obitavaju na području Hrvatske. Ovom inicijativom želi se podsjetiti na neizbježnu ulogu prirode u razvoju društva.

Priopćenja za javnost | Okoliš