Sanacija odlagališta Karepovac je jedan od prioriteta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/588b4f2216ef0.jpg

Reagiranje Ministarstva zaštite okoliša i energetike na netočne navode vezano uz gospodarenje otpadom u Gradu Splitu i sanaciju odlagališta otpada Karepovac:

Ističemo da su u potpunosti netočni i neutemeljeni navodi kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaustavlja sanaciju odlagališta otpada Karepovac.

Upravo suprotno, sanacija Karepovca je jedan od prioritetnih projekata na čijoj su realizaciji aktivno uključeni stručnjaci iz Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj nam je sanirati Karepovac i to sredstvima iz EU fondova. Preduvjet za korištenje EU fondova, kao i za to da Karepovac može poslužiti do otvaranja centra za gospodarenje otpadom Lećevica, je da se odlagalište uskladi s propisima, za što je određena obrada miješanog komunalnog otpada kroz sortirnu liniju, a koja može uključivati izdvajanje reciklabilnih i opasnih tvari.

To je jedini ispravni put, odnosno preduvjet za usklađenje odlagališta što nam je obaveza od 2018. 

Na žalost, iako im je to zakonska obaveza, Grad i Županija nikada nisu cjelovito vodili brigu o gospodarenju otpadom, na štetu svojih građana, i ovo je posljedica toga. Dovoljno je navesti da je Grad Split jedan od najlošijih primjera u Hrvatskoj sa samo 0,04% odvojenog prikupljanja otpada, a, podsjetimo, do 2020. treba imati 50% odvojenog prikupljanja.

Stoga Ministarstvo mora reagirati i intervenirati kako bi se spriječila najgora moguća opcija, a to je da Grad Split dođe u situaciju da nema kud s otpadom.

Zato je i u Planu gospodarenja otpadom RH projekt sanacije odlagališta uvršten u sklopu interventne mjere za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Splitu i za to je predviđeno 100 milijuna kuna. Također, lokalnoj samoupravi osigurava se stručna pomoć kao i financiranje projekta od izrade dokumentacije do samog postupka sanacije.

Kako bi lokalnoj samoupravi pomogli da osim sanacije Karepovca ubrza svoje obaveze u postizanju ciljeva gospodarenja otpada, predloženo je da se dodatno izradi Idejno rješenje za nabavu opreme potrebne za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada te obradu odvojeno prikupljenog biootpada i miješanog komunalnog otpada. Današnje dostupne tehnologije ne zahtijevaju velike objekte, već se mogu koristiti mobilne tehnologije koje u potpunosti zadovoljavaju tehničke zahtjeve, osobito kada je to prijelazno razdoblje kao što je to slučaj Grada Splita. Navodi o potrebnog kvadraturi za opremu za obradu otpada nisu točni, jer ih nije niti moguće procijeniti bez napravljenog barem idejnog rješenja.

Naglašavamo, sve dok se ne izgradi CGO Lećevica, Grad Split mora osigurati propisno odlaganje otpada što nakon 31.12.2018. neće biti moguće bez prethodne obrade otpada. Stoga je nužno realizirati projekt sanacije odlagališta otpada Karepovac koji će se provesti u dvije faze. Dakle, pokrenut će se sanacija dijela odlagališta i paralelno osigurati sustav odvojenog prikupljanja i obradu otpada koji će se odlagati na već planiranu novu plohu koja će, dakle, biti usklađena sa propisima.

Također, bitno je istaknuti da bi oprema za obradu miješanog otpada na Karepovcu bila samo privremeno rješenje do izgradnje i početka rada CGO-a Lećevica te je stoga i predviđeno da bude mobilna kako bi se kasnije mogla koristiti ili u CGO-u ili sukladno potrebama na nekom drugom odlagalištu u RH. Nakon izgradnje i početka rada centra za gospodarenje otpadom Lećevica, odradila bi se druga faza sanacije Karepovca, a to je njegovo konačno zatvaranje.

Sanacija odlagališta Karepovac mogla bi započeti čim se steknu pretpostavke da Grad raspiše postupak javne nabave i ugovori radove. Početak sanacije financirao bi se sredstvima Grada Splita i Fonda, a paralelno bi se izradila dokumentacija potrebna za prijavu na EU sufinanciranje. Također ističemo da je projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom Lećevica nije zaustavljen, već je u tijeku postupak i projekt je u fazi pripreme, odnosno ocjene o potrebi postupka procjene utjecaja na okoliš.



Stranica