Sastanak ministara Ćorića i Szijjárta na temu suradnje u području energetike

Slika /slike/Vijesti/Sastanak s mađarskim ministrom.jpg
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó održali su danas sastanak na temu suradnje u području energetike, prvenstveno po pitanju realizacije LNG terminala na otoku Krku.
“Hrvatska, odnosno mi u Ministarstvu držimo kako je takav oblik suradnje pozitivan iskorak i kako bi trebao biti kombinacija vlasničkoga udjela i zakupa kapaciteta”, rekao je ministar Ćorić. Ministar  Szijjártó je naglasio kako je za Mađarsku diverzifikacija dobavnih pravaca ključno pitanje te su stoga prije nekoliko mjeseci dali ponudu za sudjelovanjem u realizaciji LNG terminala. “Spremni smo pregovarati oko 25 % udjela u LNG terminalu”, kazao je ministar Szijjártó te dodao kako je projekt realističan i važan za sigurnost opskrbe ovoga dijela Europe. 
Drugi dio sastanka ministri su posvetili razgovoru oko funkcioniranja tržišta plina te je dogovoreno osnivanje radne skupine koja će se sastojati od hrvatskih i mađarskih stručnjaka i koja će u sljedećim mjesecima analizirati potencijalne koristi i nedostatke takvoga oblika suradnje do kojega eventualno može doći.  

Stranica