Šćulac: Procedure i propisi se moraju poštivati!

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58e63848d8a58.jpg

Pomoćnik ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Nenad Šćulac reagirao je na članak koji je danas, 6. travnja, objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a u kojemu se iznosi niz netočnih i neutemeljenih informacija.

Najoštrije i s indignacijom osuđujem tendenciozne i neutemeljene pokušaje ocrnjivanja Ministarstva u cjelini, a koji očito proizlaze iz aktivnosti političkog marketinga u svjetlu približavanja lokalnih izbora i pokušaja skupljanja jeftinih političkih poena prebacivanjem odgovornosti za godine nečinjenja ili kašnjenja od strane nadležnih županija, gradova i općina.

Odgovornost lokalnih političkih garnitura za stanje u gospodarenju otpadom je na županima, gradonačelnicima i načelnicima,  jer su u skladu sa zakonskim propisima, upravo oni dužni uspostaviti sustav na svojim područjima. Jednako tako, županije su nositelji projekata centara za gospodarenje otpadom, a koliko su u tome uspješni dokazuje činjenica da su spomenuti projekti nakon desetljeća priprema i dalje u fazi pripreme dokumentacije. A da ne spominjemo kako su prvotnim planovima centri trebali biti izgrađeni još 2010. godine. Ministar Dobrović je, podsjetimo, u ovom Ministarstvu godinu dana, pa me zanima odgovor na pitanje tko ih je onda kočio svih prijašnjih godina?

Vjerujem da su u ovom trenutku frustrirani jer moraju svojim glasačima objasniti izgubljeno vrijeme i zašto su sada dovedeni u probleme jer se preuzeti rokovi i EU obaveze bliže. Pozdravljamo činjenicu da su se konačno probudili i aktivirali, što u konačnici donosi dobro društvu u cijelosti. Ali, uloga Ministarstva nije podilaženje pojedinim lokalnim političarima nego provedba zakona i politika Ministarstva i Vlade RH. Ovo Ministarstvo neće kršiti procedure i zakone kako bi „išlo na ruku“ lokalnim vlastima!

Pritom, ističem, pozdravljamo aktivnosti koje lokalne vlasti poduzimaju na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom – od uspostave infrastrukture za odvojeno prikupljanje, recikliranje, pripreme projekata reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostišta, sanacije odlagališta do izgradnje centara za gospodarenje otpadom. Sve je to ključno kako bismo sukladno Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022., koji se temelji na EU politikama i preuzetim ciljevima recikliranja, uspostaviti sustav koji će počivati na kružnom gospodarstvu i doprinijeti značajnom povećanju stope reciklaže. To je kompleksan i zahtjevan posao i zato smo na usluzi svim županijama, gradovima i općinama, što dokazuju i brojni sastanci koje smo održali, među ostalim i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave sa splitskog i dubrovačkog područja.

Vezano uz centre za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju i Lučino razdolje za Dubrovačko-neretvansku županiju, napominjem, nema govora o blokiranju projekata od strane Ministarstva. Netočne su i potpuno neutemeljene tvrdnje iznijete u tekstu da se radi o „manipulacijama“, „lažima“, „blokiranju“ s naše strane, a što dokazuju činjenice. Kada govorimo o centru za gospodarenje otpadom Lećevica, projekt nije zaustavljen, no inzistirali smo na poštivanju propisa i procedura. Elaborat zaštite okoliša za CGO Lećevica nije bio usklađen s Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite te je stoga ponovljeno mikrosondiranje u vremenu visokih voda.

Što se tiče usklađenosti centra, doista se postavlja pitanje kako to da se kritizira Ministarstvo i kada se u pozitivnom kontekstu istakne da su vodili računa o kapacitetu i sadržajima koji su usklađeni i s novim Planom gospodarenja otpadom. Znači, ne valja kada pohvalimo, ne valja kada kažemo da nešto nije u redu. Vezano uz trenutni status projekta, tvrtka Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. koja vodi projekt je 20. ožujka 2017. od Ministarstva zatražila produljenje roka za dostavu dokumentacije zbog dorade Elaborata zaštite okoliša za CGO Lećevica za što im je dano dodatnih mjesec dana. Kada RCGO dostavi potrebnu dokumentaciju, provest ćemo postupak i na temelju toga riješiti postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, a na osnovu čega mogu nastaviti s daljnjim koracima na realizaciji projekta.

Također, netočni su navodi vezani uz CGO Lučino Razdolje u kojima se s pokušajem predstavljanja Ministarstva kao kočničara projekta navodi da je Ministarstvo zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš zaprimilo u lipnju prošle godine, a pritom nije jasno navedeno da je taj isti zahtjev povučen upravo od strane Agencije. Točno je, naime, da je Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. iz Slanog 27. lipnja 2016. godine podnijela zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš izmjene zahvata Centar za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na lokaciji „Lučino Razdolje“. No, Agencija je naknadno obavijestila Ministarstvo da odustaje od tog zahtjeva te smo na temelju toga, 31. siječnja 2017., donijeli rješenje o obustavi postupka. Ministarstvo je od Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. 16. veljače 2017. godine zaprimilo novi zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš i postupak je u proceduri rješavanja. Dakle, ni na koji način nas se ne može prozivati za odugovlačenje ili blokiranje ako smo službeni zahtjev zaprimili prije mjesec i pol dana!

Procedure i propisi se moraju poštivati. Jedinstvena primjena pravnih propisa jedan je od temeljnih ciljeva svakog pravnog poretka. Na taj se način uspostavlja pravna sigurnost koja je građanima kao i obveznicima primjene određenih propisa od temeljne važnosti. U suprotnom, što bi imali – pravnu nesigurnost, bezvlašće, rješavanje predmeta po političkim i tko zna sve kakvim vezama!? Za nas je to nedopustivo i ovo Ministarstvo na taj način neće raditi!

Nenad Šćulac, Pomoćnik ministra za procjene utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Zahtjev za obustavu postupka (pdf)



Stranica