Sir David Attenborough, pionir dokumentaraca o prirodi, posjetio NP Plitvička jezera

  • Slika /slike/Vijesti/Sir David Attenborough (22).JPG
  • Slika
  • Slika

Pionir dokumentaraca o prirodi i neumorni istraživač Sir David Attenborough posjetio je Nacionalni park Plitvička jezera gdje je sudjelovao u snimanju novog BBC-jevog serijala Green Planet.

Sir David Attenborough na Plitvicama se susreo s pomoćnikom ministra za zaštitu prirode Igorom Kreitmeyerom, ravnateljem NP Plitvička jezera Tomislavom Kovačevićem, stručnim voditeljem Kazimirom Miculinićem i suradnicima iz parka s kojima je razgovarao o motivima svog dolaska u Hrvatsku i na Plitvička jezera gdje je imao priliku upoznati se s prirodnim bogatstvima Hrvatske, specifičnostima krškog reljefa i sedrenim barijerama.

Sir David Attenborough je dao svoje viđenje promjena u društvu u odnosu prema prirodi i planeti iz svog dugogodišnjeg bogatog djelovanja u populariziranju prirode i bioraznolikosti, a naročito ga, moglo se čuti, veseli što se mladi zalažu za rješavanje pitanja klimatskih promjena. Od kada je počeo snimati prirodu, čovječanstvo se povećalo za tri puta, a iskorištavanje prirodnih resursa još i više. Zaključio je kako rješenja postoje, ali čovjek mora promijeniti odnos prema prirodi.

Inače, Nacionalni park Plitvička jezera pokrenuo je prvi Plitvice Film Festival povodom dvije velike obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. U fokusu festivala, koji se do 22. rujna održava u kampu Korana, upravo su priroda i njezino očuvanje.

Dokumentac koji se sa Sir Davidom Attenboroughom snima na Plitvičkim jezerima predstavio je prvog dana festivala redatelj i autor Peter Basset, a ujedno je prikazan BBC-jev dokumentarac naziva "Planet Zemlja: Slatka voda", uz naraciju Sir Davida Attenborougha.

Više o programu Plitvice Film Festivala na poveznici.



Stranica