Šišmiši ne prenose virus COVID-19

Slika /slike/Vijesti/riđi_šišmiš_Foto_Mirna_Mazija.jpg
Znanstvena istraživanja pokazuju kako šišmiši ne prenose virus COVID-19.

Konvencija o migratornim vrstama (CMS), Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) objavili su stoga zajedničku obavijest o šišmišima i bolesti COVID-19.

Činjenice koje zajednička obavijest donosi ukazuju na to da šišmiši ne prenose COVID-19, već se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka. Također, ne postoje dokazi da se virus SARS-COV-2 inicijalno prenio direktno sa šišmiša na čovjeka. I dalje se provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdilo od kojeg izvora i uz koje posrednike je virus prešao na čovjeka.

Povod za ovu reakciju s međunarodne razine je žalosna činjenica da se u nekim dijelovima svijeta događa ubijanje šišmiša, kao neopravdana mjera za suzbijanje epidemije.

Od oko 1400 vrsta šišmiša u svijetu, većina je prisutna u urbanim sredinama, gdje nastanjuju dvorišta, parkove, mostove i druge objekte, a da pritom ne predstavljaju nikakvu prijetnju čovjeku. Ovi sisavci uvelike omogućuju brojne dobrobiti ljudskome društvu, međuostalim oprašivanjem i širenjem sjemena biljaka te kontrolom štetočina.

Brojne su vrste šišmiša pod zaštitom CMS-a i EUROBATS-a, a u trenutnom suočavanju čovječanstva s pandemijom virusa COVID-19 potreba za zaštitom i očuvanjem ovih već ugroženih sisavaca još je izraženija.

Na stranici EUROBATS sporazuma dostupan je kratki video o ovoj temi, a objavljene su i detaljne informacije iz različitih relevantnih izvora.
 
Foto: Mirna Mazija

Stranica