Stvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta, a cirkularnom ekonomijom omogućavamo još brži razvoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5630ab68cf692.JPG

'U Hrvatskoj bi primjena načela cirkularne ekonomije samo u segmentu gospodarenja otpadom u kratkom roku dovela do udvostručenja broja direktno zaposlenih. Kad uz to dodamo energetsku učinkovitost u zgradarstvu i projekte koje smo proveli u ove četiri godine, zadovoljan sam da je ova Vlada zbog politika u resoru okoliša stvorila 11.000 zelenih radnih mjesta. Ovako možemo samo još brže – ovo je istinski održivi razvoj' – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza danas na međunarodnoj konferenciji o cirkularnoj ekonomiji.

Zamjenik ministra Dokoza otvorio je 10. Međunarodnu konferenciju 'Cirkularna ekonomija i industrija polimera' koju su organizirali Hrvatska gospodarska komora – Udruženje industrije plastike i gume, Gospodarska zbornica Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnike Slovenija te europsko udruženje proizvođača proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope.

Prema podacima Europske komisije 80% predmeta iskoristimo jednom i bacimo. Posljedica takvog načina života je da neučinkovito upravljamo resursima. Trenutno našem planetu treba godina i pol da obnovi što potrošimo u jednoj godini – dakle, praktički za život na našem planetu trošimo resurse jednog i pol planeta.

Primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije, znači da proizvode i sirovine ponovno upotrebljavamo,  popravimo, preradimo i recikliramo, jamči uštede energije i sirovina, manju ovisnost o uvoznim sirovinama i direktno je vezan uz otvaranje novih radih mjesta.

To potvrđuju i prve sveobuhvatne studije o mogućim učincima cirkularne ekonomije u pojedinim europskim zemljama među kojima je i nedavno objavljena studija za Švedsku koju je izradio Rimski klub.

Ta studija pokazuje da bi se primjenom načela cirkularne ekonomije u zemlji visokog standarda poput Švedske za 70% smanjile emisije CO2 i smanjila nezaposlenost za trećinu s novih preko 100.000 radnih mjesta.

'Jasno je da linearni pristup uzmi-proizvedi-baci nije održiv.I jasno je da cirkularna ekonomija nema alternative, ni globalno, a osobito ne unutar Europe, kontinenta najsiromašnijeg sirovinama. Kao i energetska učinkovitost, učinkovitost upravljanja sirovinama predstavlja prilikuza inovacije koje smanjuju troškove i povećavaju konkurentnost. Istovremeno podižu kvalitetu života i smanjuju pritisak na okoliš, posebice kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova' – istaknuo je zamjenik ministra Dokoza.

 

 



Stranica