Svečano potpisani provedbeni ugovori o opskrbi vodom

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a3d3c3711835.JPG

U Ljubuškom je danas održano svečano potpisivanje ugovora o isporuci/prihvaćanju vode za tri vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje temeljem Ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bosne i Hercegovine iz 1996. godine, sklopljen je i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom - Ugovor o presječenim sustavima.

Na temelju navedenog Ugovora, isporučitelji vodnih usluga i nadležne jedinice lokalne samouprave obiju država čiji sustavi javne vodoopskrbe su presječeni državnom granicom, potpisuju provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode.

Tako su u Ljubuškom potpisana tri provedbena ugovora o isporuci i prihvaćanju vode koje su u ime svih nadležnih jedinica lokalne samouprave, suvlasnika Vodovoda Dubrovnik d.o.o, i nadležnih isporučitelja vodne usluge potpisali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mate Franković, te načelnik Općine Neum Živko Matuško i direktorica Komunalnog Neum d.o.o. Ljuba Goluža, zatim gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić te načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić i direktor isporučitelja vodne usluge Parkovi d.o.o. Ljubuški, Vedran Markotić, dok su treći ugovor potpisali gradonačelnik Grada Imotskog Ivan Budalić, u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o., te načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Svečanom potpisivanju nazočili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda iz Republike Hrvatske na čelu s Državnim tajnikom dr. sc. Mariom Šiljegom.

U okviru suradnje na presječenim sustavima moguće je sufinanciranje izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su zajednički građeni ili će biti zajednički građeni, te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.



Stranica