Svjetski dan divljih vrsta ove se godine obilježava pod sloganom „Održavanje svog života na Zemlji“

Slika /slike/Vijesti/3.3.2020. Svjetski dan divljih vrsta.jpg

Svjetski dan divljih vrsta obilježava se na datum 3. ožujka od 2013. godine, kad je prihvaćena Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka, poznata pod nazivom CITES.

Cilj proglašavanja Svjetskog dana divljih vrsta jest promicanje raznolikosti i bogatstva živog svijeta na Zemlji, a tema ovogodišnje obljetnice je „Održavanje svog života na Zemlji“.

Divlje vrste su one vrste koje nisu nastale pod utjecajem čovjeka kao posljedica umjetnog odabiranja ili genetske modifikacije nasljednog materijala tehnikama moderne biotehnologije.

Glavni razlozi ugroženosti divljih vrsta su nestanak i degradacija staništa, unos invazivnih vrsta te klimatske promjene. Današnje naglo nestajanje vrsta pod utjecajem čovjeka procjenjuje se da je između tisuću i deset tisuća puta veće od prirodnih stopa izumiranja, što znači da svake godine izumire između 0,01 i 0,1 % svih vrsta na Zemlji.

Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe, u njoj je zabilježeno oko 40 000 divljih vrsta, a 2,7 % svih zabilježenih vrsta su endemi, među kojima je najviše slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralježnjaka. Gotovo trećina teritorija Republike Hrvatske je pod Natura 2000 europskom mrežom zaštićenih područja, najvećim sustavom zaštićenih područja na svijetu. Unutar navedene mreže definirano je 745 područja za zaštitu staništa i vrsta te 38 područja za zaštitu ptica, a od ove godine počet će se izrađivati planovi upravljanja za određena područja koja će uključivati aktivnosti istraživanja i zaštite ciljnih vrsta biljaka i životinja.

Diljem svijeta ovih će se dana poduzimati brojne aktivnosti u cilju podizanja svjesnosti o dobrobiti divljih vrsta na svakodnevni život čovjeka. Ujedno, naglasak će se stavljati i na prijetnje s kojima se divlje vrste susreću te potrebi hitnog djelovanja i suradnje državnih uprava, civilnog i privatnog sektora te pojedinaca koji svi zajedno mogu svojim porukama i akcijama pomoći očuvati divlji život i omogućiti njegov budući održiv razvitak.


 



Stranica