Svjetski dan ptica selica

Slika /slike/Vijesti/9.5.2020. CRVENOKLJUNA CIGRA_D_Krnjeta.jpg
Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se 9. svibnja. Ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica je „Ptice povezuju naš svijet“, čime se želi podići svijest o važnosti povezanosti i integriteta ekosustava koji su važni za odvijanje prirodnih ciklusa o kojima ovisi opstanak ptica selica. Za očuvanje ptica selica ključna je i međunarodna suradnja jer se selidbeni putovi protežu izvan granica i kontinenata.
 
Radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, Svjetski dan ptica selica se obilježava od 2006. godine. Inicijativa za obilježavanje pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).
 
Migracijske vrste kreću se diljem svijeta; trčeći, plivajući, leteći povezuju zemlje, ljude i kontinente na svojim migracijskim rutama. Selidbe s jednog područja na drugo su nužni dijelovi životnog ciklusa mnogih vrsta, no one mogu uspjeti samo ako životinje na svom putu nalaze na mrežu mjesta na kojima se mogu odmoriti, najesti i napiti.
 
Osim oluja i ostalih vremenskih nepogoda, ptice se tijekom selidbi suočavaju se s ratom zahvaćenim područjima, krivolovom, žicama dalekovoda, elisama vjetroelektrana i uništavanjem odmorišta (osobito isušivanjem močvarnih područja) na tom zahtjevnom putu. Opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o našoj odgovornosti prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa.
 
Više o svjetskom danu ptica selica dostupno je na službenim stranicama organizacije – poveznica.
 
Foto: Davor Krnjeta
 

Stranica