Svjetski je dan vlažnih staništa

Slika /slike/Vijesti/200201 vlazna stanista.jpg
Danas obilježavamo Svjetski dan vlažnih staništa. Dana 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa.

Republika Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te Posebni rezervat Crna Mlaka u Jastrebarskom i Donji tok rijeke Neretve.

Ovogodišnji Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se pod motom „Vlažna staništa i bioraznolikost“.

Vlažna staništa predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti. Uz njih je vezano više od 40 % vrsta biljaka i životinja, međutim to su i najugroženiji ekološki sustavi u svijetu. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50 % svih vlažnih staništa u svijetu.

Osim što su staništa velikom broju biljnih i životinjskih vrsta ova staništa imaju veliki značaj u prilagodbi na klimatske promjene. Iznimna je važnost vlažnih staništa u obrani od poplava. Nizinske rijeke koje uz svoje korito
imaju vlažna staništa u koja se izlijevaju tijekom visokih vodostaja, što je najbolji način obrane od poplava.

Vrijednost vlažnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata i pročišćavanje vode. Ona pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Zbog česte prisutnosti čovjeka danas predstavljaju i iznimnu kulturno - tradicijsku vrijednost.

Osim za životinjske i biljne vrste, vlažna područja imala su značajnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije, o čemu svjedoči činjenica da su se prve civilizacije razvile upravo u dolinama rijeka i poplavnim ravnicama.

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj, organiziraju brojne edukativne i informativne aktivnosti. U PP Lonjsko polje bit će održan tradicionalni skup „Budućnost na rubu močvare“, PP Vransko jezero organizira kreativne radionice i „Maskenbal ptica“, a PP Kopački rit učeničke debate i edukativne radionice. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za učenike organizira radionice o pticama na ušću rijeke Neretve. Sve navedene aktivnosti imaju za cilj podići svijet o vlažnim staništima koja su najugroženiji
ekološki sustavi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa.

Pregled događanja vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa.

Foto: Iva Rogić

Stranica