Svjetski je dan zaštite okoliša

Slika /slike/Vijesti/190605 dan zaštite okoliša.jpg
Svjetski je dan zaštite okoliša koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipnja 1972. godine kada je u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Ovaj dan obilježava se u više od 140 zemalja svijeta s ciljem poticanja građane na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta i to kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša održava se pod motom „Borba protiv onečišćenja zraka“, a cilj je potaknuti pojedince na promjenu koja izravno utječe na očuvanje zraka te, u konačnici, i na zdravlje ljudi.

Onečišćeni zrak je izazov današnjice koji zahtjeva dugoročnu strategiju te suradnju svih razina vlasti, ministarstava (promet, energetika, poljoprivreda) te gospodarskog sektora. S obzirom na to da onečišćen zrak ne poznaje državne granice, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini pri čemu se politikama i ciljanim aktivnostima nastoje smanjiti emisije koje su rezultat ljudskog djelovanja. Upravo se zato temom ovogodišnjeg svjetskog dana zaštite okoliša želi potaknuti pojedince da manjim promjenama u svakodnevnici pridonesu poboljšanju kvalitete zraka. Između ostaloga, pojedince se potiče na:

• korištenje javnog prijevoza ili dijeljenje vožnje s drugima,
• korištenje hibridnih ili električnih vozila,
• recikliranje otpada i  kompostiranje ostataka organske hrane,
• štednju energije (isključiti svjetla i kućanske aparate kada se ne koriste).

Upravo je prihvaćanje odgovornosti te ukazivanje na snagu i moć pojedinca jedna od ključnih poruka obilježavanja dana zaštite okoliša.

U Hrvatskoj se kvaliteta zraka redovito prati te su svi podatci o kvaliteti zraka dostupni na Portalu o kvaliteti zraka ( http://iszz.azo.hr/iskzl/ ). Konkretno, na portalu su dostupni podatci o koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku sa svih automatskih mjernih postaja u Republici Hrvatskoj (podatci s 22 državne i 49 lokalnih mjernih postaja) u realnom vremenu, zatim validirani podatci, Izvještaj o kvaliteti zraka kao i Planovi za poboljšanje kvalitete zraka.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je izdalo petnaesto izdanje brošure „Okoliš na dlanu I - 2019“. Ovom se publikacijom koja pomoću 34 pokazatelja daje prikaz stanja okoliša u državi, Hrvatska i ove godine pridružila globalnoj kampanji Ujedinjenih naroda s fokusom na izuzetno važnu i aktualnu temu - „Borba protiv onečišćenja zraka“ budući da je razumijevanje opsega i utjecaja onečišćenja zraka prvi korak u očuvanju zdravlja i dobrobiti populacije.

Publikacija OKOLIŠ NA DLANU 2019.

Stranica | Klima