Svjetski je dan zaštite okoliša

Slika /Službene fotografije Vlada RH/Zaštita okoliša/shutterstock_134992037.jpg

Tema ovogodišnjeg UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša je „Borba protiv zagađenja plastikom“.

Dana 05. lipnja 1972. godine u Stockholmu je održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda te se taj datum obilježava kao Svjetski dan zaštite okoliša.

Na Svjetski dan zaštite okoliša u više od 140 zemalja svijeta želi se potaknuti građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta. 

Tema ovogodišnjeg UN-ovog Svjetskog dana zaštite okoliša je „Borba protiv zagađenja plastikom“, a cilj je potaknuti pojedince da naprave promjenu u svakodnevnom životu te tako izravno utječu na očuvanje okoliša, a u konačnici  na vlastito zdravlje. Upravo je prihvaćanje odgovornosti te ukazivanje na snagu i moć pojedinca jedna od ključnih poruka dana zaštite okoliša.

Gledajući ukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratnašto ima ozbiljne posljedice za okoliš. Zagađenje jednokratnom plastikom veliki je ekološki izazov našeg vremena.

Diljem svijeta svake minute kupuju se milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine jednokratno se iskoristi više od 500 milijardi plastičnih vrećica.

Gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav recikliranja i izravno zagađuje okoliš. Samo u oceane i mora godišnje dospije oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji izravno ugrožava život u moru. Prema nekim procjenama svake godine oko 100 tisuća morskih organizama umre od plastike, a uzmemo li u obzir i činjenicu da može proći i do stotinu godina prije nego se plastika u oceanu razgradi, ove brojke još više zabrinjavaju.

U cilju pronalaska rješenju za problem morskog otpada u Jadranskom moru (gdje značajan pastorak čini plastika) Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u okviru svoje nadležnosti redovno poduzima aktivnosti u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti morskoga okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija). U tom smislu, u veljači ove godine, ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić susreo se s albanskim i crnogorskim kolegama te je dogovoreno kako će se u najkraćem mogućem roku istražiti sve mogućnosti financiranja projekata koji bi trebali iznjedriti rješavanja za morski otpad u Jadranskom moru, prvenstveno putem apliciranja za EU sredstva, ali i putem drugih izvora sredstava, kao što su npr. sredstva Globalnoga fonda za okoliš.

Nadalje, Republika Hrvatska do 2020. godine ima zacrtani cilj osigurati 50 % odvojenog sakupljanja i recikliranja otpadnog papira, plastike, stakla i metala.

Kako bi se realizirali zacrtani ciljevi i kako bi se zaštitio okoliš, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je donijelo potrebne propise i objavilo niz javnih poziva za EU sufinanciranje iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za projekte kojima se povećava odvajanje otpada. Ukupna alokacija na raspolaganju je 475 mil. EUR, tj. 3,6 milijardi HRK, a EU sredstvima sufinancira se izgradnja reciklažnih dvorišta, izobrazno- informativne aktivnosti, sanacija zatvorenih odlagališta, nabava spremnika za odvajanje otpada, izgradnja postrojenja za sortiranje otpada te izgradnja centara za gospodarenje otpadom. Time će se tijekom 2018. godine osigurati potrebna infrastruktura koja će građanima omogućiti  učinkovito gospodarenje otpadom.Priopćenja za javnost | Priroda