Tjedan parkova Hrvatske od 20. do 28. svibnja 2017.

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/591ea2fdcde46.jpg

Hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode s više od 50 različitih aktivnosti obilježavaju Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti, Europski dan parkova te Dan Nature 2000.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja. Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 20. do 28. svibnja obilježava se drugi Tjedan parkova Hrvatske.

U tom će periodu svih 19 parkova kroz više od 50 edukativnih i rekreativnih događanja namijenjenih različitim ciljnim skupinama obilježiti Dan Nature 2000, Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova.

„Oko 80% građana prepoznaje očuvanu prirodu kao najveću hrvatsku vrijednost, a kao glavnu ulogu zaštićenih područja vidi edukaciju i istraživanje te gospodarski razvoj lokalnih područja. Upravo je navedeno bilo poticaj za pokretanje Tjedna parkova Hrvatske u kojem naši parkovi otvaraju svoja vrata prvenstveno lokalnom stanovništvu kako bi ih kroz brojna događanja upoznali sa svojim djelovanjem, ali i educirali o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti. Nadamo se da će se čim veći broj građana odazvati pozivu parkova i barem jedan dan u ovom tjednu provesti u prirodi“, izjavila je Valentina Futač, Voditeljica projekta PARCS.

Predavanja i radionice za djecu, izložbe, vođene ture, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su dio ponude koje parkovi organiziraju, a kojima posjetiteljima žele pokazati kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

Više informacija dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske.

PROGRAM TJEDNA PARKOVA (pdf)



Stranica