U 2015. naglasak na projektima energetske učinkovitosti za turistički sektor

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54f096be59e5c.jpg

„Projekti energetske učinkovitosti važni su zato što donose višestruku korist. Za građane to znači bolji standard jer će imati manju potrošnju energije, a time i manje troškove režija. Istovremeno, čuvamo okoliš te osiguravamo posao domaćim tvrtkama i obrtnicima. Bespovratna sredstva mogu se dobiti za projekte energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja ili električnih i hibridnih vozila. Pokrenuli smo i novi program sufinanciranja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Kroz taj program hoteli, kampovi, ali i privatni iznajmljivači apartmana mogu dobiti sredstva za, primjerice, solare, kotlove na biomasu, dizalice topline“ – rekao je danas u Puli ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović i Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavili su predstavnicima lokalne samouprave i građanima projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje u 2015. osigurano 600 milijuna kuna.

Novost u ovoj godini jest i naglasak na turistički sektor koji ima potencijal za razvoj projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s posebnim naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u hotelima i kampovima. Krajem siječnja je objavljen javni poziv vrijedan 13 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata.

Ministar se osvrnuo i na projekte energetske učinkovitosti koji se provode u Istarskoj županiji i Puli. U protekle tri godine Fond je na području Istarske županije pokrenuo projekte vrijedne 194 milijuna kuna koje sufinancira sa 120 milijuna. U Puli su u protekle tri godine pokrenuti projekti vrijedni 8,6 milijuna kuna koje Fond sufinancira sa 3,5 milijuna. Programom energetske obnove obiteljskih kuća iz 2014. obuhvaćena je obnova 204 kuće na području 13 gradova i općina Istarske županije. Ta investicija iznosi 12,4 milijuna kuna a udio sufinanciranja Fonda iznosi 5,5 milijuna.

Prijave za projekte energetske obnove obiteljskih kuća ove godine idu direktno preko Fonda, umjesto preko jedinica lokalne samouprave te će se na njega moći prijaviti građani iz svih dijelova Hrvatske i bespovratna sredstva moći dobiti po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru. U Fondu su osigurana sredstava za sufinanciranje i do 10.000 projekata energetske obnove obiteljskih kuća.

Fond će projekte sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Najveći iznos od 80% bespovratnih sredstava dodjeljuje se za projekte na područjima posebne državne skrbi ili na prvoj skupini otoka.

Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su, na primjer, uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike.



Stranica