U Bjelovaru predstavljeni projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54db75b2c8661.jpg

'Ove smo godine osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata kako bi svi građani koji žele dobili mogućnost da obnove svoje kuće tako da postanu energetski učinkovitije. Projekti energetske učinkovitosti su važni jer svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist kroz uštedu energije, što znači manje iznose režija i više novca u kućnom budžetu. Osim za energetsku obnovu kuća, bespovratna sredstva mogu se dobiti i za projekte višestambenih zgrada, kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja ili električnih i hibridnih vozila. Tim se projektima stvaraju preduvjeti za čuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, smanjuje se potrošnja energije i čuva okoliš' – izjavila je danas u Bjelovaru na predstavljanju projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 600 milijuna kuna koje će se dodijeliti građanima, jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama kroz 36 javnih poziva i natječaja kojima će se pokrenuti projekti vrijedni više od 1,2 milijarde kuna. Udio Fonda u sufinanciranju tih projekata iznosit će od 40 do 80%.

Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani. Lani su bila osigurana sredstva za energetsku obnovu 6.000 obiteljskih kuća, a sklopljeno je tek nešto više od 1.500 ugovora. Ta slaba realizacija, uz nejednake kriterije i visoke troškove dokumentacije, ujedno je i jedan od tri glavna razloga zašto od ove godine Fond direktno preuzima prijave građana.

Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su, na primjer, uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl. Pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru.

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike.



Stranica