U Đakovu pokrenuti projekti vrijedni gotovo 9 milijuna kuna

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54eb48242138f.jpg

'Građani, gradovi i općine sve više shvaćaju važnost projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti koje provodimo. U Đakovu su u posljednje tri godine pokrenuti projekti vrijedni gotovo 9 milijuna kuna među kojima se nalazi i energetska obnova kuća. Ove smo godine osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata kako bi svi građani koji žele dobili mogućnost da obnove svoje kuće tako da postanu energetski učinkovitije. Krajnji cilj projekata koje provodimo je povećanje razine zaštite okoliša, veći standard života građana i pokretanje novog investicijskog ciklusa' – izjavio je danas u Đakovu zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U Đakovu je pokrenuto sedam projekata ukupne vrijednosti 8,8 milijuna kuna koje Fond sufinancira sa 3,5 milijuna kuna – što je pet puta više nego u razdoblju 2008.-11. Programom energetske obnove iz 2014. u Đakovu je obuhvaćeno 60 kuća. Visina te investicije iznosi 2,5 milijuna kuna koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa milijun kuna. U tijeku je i sanacija đakovačkog odlagališta otpada Vitika koja je procijenjena na 18,8 milijuna kuna koju Fond sufinancira sa 12,5 milijuna. U protekle tri godine Fond je na području Osječko-baranjske županije pokrenuo projekte vrijedne 164 milijuna kuna koje sufinancira sa 104 milijuna kuna – što je dva puta više nego u razdoblju 2008.-11.

Ove je godine za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u Fondu osigurano 600 milijuna kuna, a projekti će se sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava. Za građane je najznačajniji projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja.

Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj, koji je planiran za ožujak, moći prijaviti svi građani.

Fond i ove godine sufinancira projekte energetske obnove višestambenih zgrada, a po prvi put će bit objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvijete rada.

Pokreće se i novi program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv predviđen je u svibnju.

I ove godine se nastavljaju projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane.



Stranica