U Nacionalnom parku Risnjak otvoreni novi sadržaji za posjetitelje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57ecf02ec1ccf.JPG

U Kupskoj dolini u Nacionalnom parku Risnjak danas je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović otvorio novu stazu za posjetitelje. Uz to otvoren je i vidikovac u Razlogama te je obnovljena upravna zgrada tog parka na način da gotovo uopće ne troši energiju. Ukupna vrijednost projekata iznosi 4,4 milijuna kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te je projekte realiziralo kroz projekt PARCS koji se financira iz darovnice Globalnog fonda za okoliš i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

'Za održivi razvoj naših parkova prirode važno je da realiziramo projekte koji će povećati razinu zaštite prirode i pri tom je važna suradnja s lokalnom zajednicom. Stoga je važno da ulažemo u kvalitetu ponude parkova, rasteretimo najposjećenije dijelove parkova, a ne samo da brojimo koliko se povećao broj posjetitelja' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo kako ga raduje to da su se u projekt uključili i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji  izrađuju skulpture koje stoje uz stazu, a prikazuju dio lokalne kulturne baštine, te da je dogovoreno pokretanje radionica starih zanata u koje će se uključiti i okolno stanovništvo.

'To je sjajan primjer kako naši parkovi prirode mogu postati pokretači razvoja od čega će najviše koristiti imati ljudi koji žive u njihovoj blizini' – naglasio je ministar Dobrović.

Uz to što se razvija posjetiteljska infrastruktura u Nacionalnom parku Risnjak realiziraju se i znanstveni projekti poput hidrogeoloških istraživanja izvora Kupe, istraživanja ihtiofaune i održavanja starih sorti voćaka.

'U interesu nam je da ravnomjerno otvaramo i promoviramo lokalitete predviđene za posjećivanje. Tako je uz planinske masive Risnjaka i Snježnika, te glavnog ulaza u Crnom Lugu, vrlo bitan lokalitet gornjeg toka rijeke Kupe. Park želimo približiti posjetiteljima i lokalnom stanovništvu s kojim želimo još više surađivati kako bi zajedno doprinijeli očuvanju prirodne i kulturne baštine ovog područja' – kazao je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac.

Za projekte na području Risnjaka izdvojeno je 15% budžeta iz programa PARCS koji se financira kroz Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

'Kao što su duž autoceste Rijeka-Zagreb sagrađeni zeleni mostovi za medu, vuka i risa, tako smo mi pomogli da se u zelenom srcu Gorskog Kotara - Nacionalnom parku Risnjak - napravi mreža panoramskih puteva za posjetitelje pri čemu je glavni kriterij bio da se uklapaju u okoliš' – rekla je  predstojnica Ureda UNDP-a u Hrvatskoj Sandra Vlašić. Dodala je kako je staza za posjetitelje u Kupskoj dolini uređena tako da pruža i umjetnički te osjetilni doživljaj te da pokuša ispričati tradicijske priče lokalnog stanovništva o nadnaravnim bićima koja žive u šumi.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i dalje će u suradnji s partnerima i lokalnom zajednicom nastaviti s razvojem projekata čiji je cilj jačanje razine zaštite prirode i održivi razvoj. U planu su brojni projekti koji će sufinancirati novcem iz EU fondova.

 



Stranica