U Osječko-baranjskoj županiji započinju tri projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture vrijedna 573 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/25.11.2019. Osijek foto 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić prisustvovao je danas u Osijeku potpisivanju triju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovora o sufinanciranju za projekte poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracija Semeljci, Beli Manastir i Našice.

Ugovori su potpisani između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, gradonačelnika Belog Manastira i Našica, načelnika općina Semeljci, Podgorač, Feričanci i Donja Motičina te predstavnika vodnokomunalnih poduzeća nadležnih za te tri aglomeracije.
Potpisnike ugovora ugostio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a događanju je prisustvovala i predsjednica Republika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Ova tri projekta važna za područje Osječko-baranjske županije ukupno su vrijedna 573 milijuna kuna, od kojih će se 322 milijuna kuna financirati EU sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u okviru kojeg je Republici Hrvatskoj ukupno na raspolaganju gotovo 8 milijardi kuna.

„Od ovih projekata najviše koristi imat će stanovništvo jer će se povećati kvaliteta života te će se omogućiti povećanje povezanosti na sustav javnog vodovoda i odvodnje“ – kazao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izdvojio je korištenje EU sredstava „kao šansu koju svi trebaju zajednički iskoristiti, i gradovi, i jedinice lokalne samouprave, i prije svega vodno-komunalna poduzeća“.

Župan Anušić je naglasio kako su županiji, uz poljoprivredu i proizvodnju hrane, jedan od prioriteta infrastrukturni projekti, a „taj tempo i taj smjer ćemo i dalje nastaviti i uz pomoć Ministarstva zaštite okoliša i energetike i drugih“.

Nakon potpisivanja ugovora za poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture, ministar Ćorić danas je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku prisustvovao programu uvođenja izvođača radova na projektu sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Nemetin na području Grada Osijeka.
Odlagalište Nemetin prostire se na površini od 7,1 ha, a koristilo se do 2011. godine. Kako se nalazi na minski sumnjivom području, prije postupka sanacije bilo je potrebno provesti razminiranje, što je provedeno kroz projekt Naturavita (kroz program OPKK dostupno 314 milijuna kuna bespovratnih sredstava). Projekt je vrijedan 37,8 milijuna kuna, a sufinancira se s 85 % EU sredstava. Završetak sanacije planiran je do kraja 2020. godine. 



 

Stranica