U Prelogu otvoren prvi centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5911cd9a02400.JPG

Prvi centar za ponovnu uporabu u Hrvatskoj danas je u Prelogu otvorio državni tajnik Mario Šiljeg. U svečanom otvorenju centra sudjelovali su i župan Matija Posavec, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i saborski zastupnik Darko Horvat.

„Prelog je prva jedinica lokalne samouprave s kompletno posloženom hijerarhijom u gospodarenju otpadom. Važno je da gradovi razvijaju centre u kojima će građani moći ostavljati razne predmete koje više ne upotrebljavaju, a koji bi nekome drugome mogli biti itekako korisni. Osim sprječavanja onečišćenja i smanjenja ukupne količine otpada, na ovaj način smanjujemo potrebu za novim sirovinama, štedimo energiju, smanjujemo emisije stakleničkih plinova te štedimo novac“ – istaknuo je državni tajnik Šiljeg.

Državni tajnik je naglasio da je ponovna uporaba radno intenzivna te zahtjeva širu paletu znanja i vještina, pa ukoliko se u odgovarajućoj mjeri potakne, pridonosi zapošljavanju unutar sektora gospodarenja otpadom, što u konačnici vodi prema kružnom gospodarstvu.

„Međimurje je predvodnik u gospodarenju otpadom te treba biti uzor našim županijama, gradovima i općinama. To dokazuje podatak da se u Donjem Međimurju danas odvojeno prikuplja 60% otpada, čime je već sada dosegnut EU cilj za 2020. godinu“ – objasnio je Šiljeg.

U centru za ponovnu uporabu se sakuplja, zaprima i obnavlja namještaj, obuća i odjeća, roba široke potrošnje (posuđe, knjige, igračke, dječja i sportska oprema,…) koja se inače baca i završava na odlagalištima. Velik dio te robe je još uvijek upotrebljiv, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova nakon čega će se moći ponovno koristiti. U centru se predmeti čiste i popravljaju prije nego se ponovno prodaju uz plaćanje samo troškova popravka.

U sklopu otvorenja centra, Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero waste 2020 potpisali su načelnici općina Belica i Dekanovec, Zvonimir Taradi i Ivan Hajdarović, a učenici Srednje škole Prelog predstavili su program građanskog odgoja „Recite NE plastičnim vrećicama“.



Stranica