U Splitu otvoren Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke

  • Slika /slike/Vijesti/191120 Otočni forum.jpg
  • Slika
Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji održava se danas i sutra u Splitu i Hvaru.

Cilj Foruma je prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije Europskih otoka. Dodatno će biti predstavljena i različita tehnološka rješenja.

Inicijativa Čista energija za otoke EU pokrenuta je u svibnju 2017. godine, za vrijeme malteškog predsjedanja Vijećem EU, kada je Europska komisija s 14 zemalja EU potpisala političku deklaraciju kojom će se odrediti tranzicija k čistoj energiji na EU otocima.

Kako bi se olakšao taj proces Europska komisija je 2018. pokrenula Tajništvo Čista energiju za EU otoke koja otocima nudi podršku i pomoć u pripremi projekata. U veljači ove godine, 26 europskih otoka službeno je pokrenulo svoj prijelaz na čistu energiju, uz potporu Tajništva.

Forum je otvorila generalna direktorica Glavne uprave za energetiku Ditte Juul-Jørgensen i ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić. Tom prigodom ministra Ćorić je istaknuo kako samo zajedničkim snagama možemo stvoriti temelje klimatski neutralne Europe za buduće generacije.

„Ponosni smo što su naša četiri otoka na ovom popisu: Brač, Hvar, Korčula i Cresko-lošinjski arhipelag. Pored spomenutog, mnogi drugi trenutno razvijaju projekte koji bi mogli dovesti do dekarbonizacije i isti su usredotočeni na solarne elektrane, proces desalinizacije, elektrifikaciju i vjetroelektrane“ rekao je Ćorić i zaključio "ova Inicijativa pokazuje važnost otoka EU-a u procesu prema dekarbonizaciji i ističe njihovu ulogu koju bi mogli odigrati u obvezama sukladno Pariškom sporazumu.“

Dosadašnji Otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije – Grčkoj, Španjolskoj, Švedskoj.
 

Stranica