U Vukovaru obilježen Svjetski dan voda

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58d3836a0a97a.jpg

Svjetski dan voda s tematikom otpadnih voda obilježen je u Vukovaru. Prije 25 godina Ujedinjeni narodi odredili su 22. ožujka kao dan na koji će se svake godine ukazivati na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima.

„Iznimno mi je drago što Svjetski dan voda obilježavamo upravo u Vukovaru, Gradu heroju, u kojemu realiziramo dva značajna projekta iz vodnog sektora. Time doprinosimo očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života građana te, istovremeno, omogućujemo razvoj gospodarstva i nova radna mjesta. U meni kao ministru uvijek ćete imati saveznika te ćemo i dalje nastaviti ulagati i realizirati projekte koji će doprinositi razvoju Vukovara“ - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Ministar Dobrović naglasio je da je Hrvatskoj za projekte javne vodoopskrbe i odvodnje na raspolaganju preko 7,5 milijardi kuna iz EU fondova do 2020. godine, a u visokoj fazi pripreme je 30-ak projekata koji će biti spremni za financiranje već ove godine.

Svjetski dan voda u Vukovaru je obilježen otvaranjem prve dionice rekonstrukcije obaloutvrde ukupne dužine dva kilometra. Vrijednost dionice od luke Vukovar do ušća rijeke Vuke iznosi gotovo 20 milijuna kuna.

„Ne zaboravljamo i potrebu čovjeka za sretnijim i ugodnijim životom, te smo u suradnji s gradom Vukovarom pripremili projekte uređenja obale i obalnog pojasa rijeke Vuke i Dunava za potrebe ugodnijeg življenja i sretnijeg odrastanja mladih naraštaja. Upravo je dovršena prva dionica u dužini od 960 metara s uređenjem obalnog pojasa odnosno gradnje šetnice i biciklističke staze s odmorištima i potrebnom urbanom opremom dok se do kraja godine očekuje i ukupno dovršenje cijelog poteza“ - istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Rekonstrukcija obaloutvrde samo je jedan u nizu projekata koji se grade u Vukovaru. U skladu s ovogodišnjim motom brige o otpadnim vodama, u tijeku je i projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području grada Vukovara te općina Borovo, Bogdanovci i Trpinja vrijedan 50 milijuna eura.

Osim gradnje sustava javne vodoopskrbe, ovaj projekt obuhvaća i gradnju kanalizacijskih kolektora dugih stotinjak kilometara i desetak crpnih stanica. Projekt će omogućiti priključenje novih 8 400 stanovnika na javni sustav odvodnje i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda najvišeg stupnja pročišćavanja.

Obilježavanju Svjetskog dana voda u Vukovaru prisustvovali su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Tomislav Panenić, izaslanik predsjednika Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević te brojni drugi državni dužnosnici.

Svečanom programu prethodio je i sastanak na temu izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije te problema s vodoopskrbom naselja Komletinci zbog visoke koncentracije i štetnih utjecaja arsena i drugih teških metala u pitkoj vodi.

Potpisan je ugovor za početak izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava Slakovci, Otok, Komletinci kao i ugovor za rekonstrukciju vodoopskrbnih mreža Andrijaševci i Privlaka. Do kraja idućeg tjedna očekuje se da će naselje Komletinci biti spojeno na vodoopskrbnu mrežu Otoka.



Stranica