U Zadru i Splitu potpisano 14 ugovora o sufinanciranju vodnokomunalnih projekata ukupno vrijednih 240 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/30.6.2020. Zadar2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić nazočio je danas u Zadru i Splitu na potpisivanju ugovora i dodataka ugovora o sufinanciranju vodnokomunalnih projekata na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Na području Zadarske županije riječ je o 8 ugovora i dodataka ugovora o sufinanciranju vodnokomunalnih projekata vrijednih 33,83 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekata u okviru kojih se potpisuju i današnji ugovori je 146,55 milijuna kuna, a realizirat će se na području Zadra, Biograda na Moru, Povljane, Benkovca, Zemunika Donjeg, Podvelebitskog pravca, Bibinja i Sukošana. Ovim potpisanim ugovorima obuhvatit će se izgradnja vodoopskrbnih sustava i sustava odvodnje navedenih područja.

„Realizacija ovih vodnokomunalnih projekata će biti ogroman doprinos kako funkcioniranju naše građevinske industrije, tako i zaposlenosti u toj industriji, priljev nove dodane vrijednosti i jedan dobar impuls za rast BDP-a i oporavak gospodarstva nakon Covid-19 krize“ rekao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković naglasio je kako i ovi projekti pokazuju da se „misli i na manje razvijene krajeve s ciljem omogućavanja ostanka ljudi i gospodarskog razvoja“.

U Splitu je potpisano 6 dodataka ugovora o sufinanciranju vodnokomunalnih projekata na području Lećevice, Hvara, Komiže, Hrvaca, Vučevice i Omiša. Ovi dodatci ugovora vrijedni su 16,125 milijuna kuna, a realizirat će se u okviru projekata ukupno vrijednih 93 milijuna kuna kojima će se izgraditi vodovodni cjevovodi te izgraditi novi i rekonstruirati postojeći sustav odvodnje na kopnu i otocima.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u Hrvatskoj je dosad odobreno 59 projekata u sustavu vodoopskrbe i odvodnje vrijednih ukupno 24,39 milijardi kuna, a iznos bespovratnih sredstava je pritom 13,6 milijardi kuna.



Stranica