U Zagrebu održana radionica o Copernicus programu

Slika /slike/Vijesti/Čižmek.JPG

U Zagrebu se 13. i 14. studenoga 2018. održala korisnička radionica “Copernicus users workshop in Croatia” koju organizira Program Europske unije za praćenje Zemlje Copernicus.

U Zagrebu se 13. i 14. studenoga 2018. održala korisnička radionica “Copernicus users workshop in Croatia” koju organizira Program Europske Unije za praćenje Zemlje Copernicus u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Državnim hidrometeorološkim zavodom. 
Copernicus program kao jedan od najvećih svjetski programa promatranja Zemlje koji je osmišljen, razvijen i financiran od strane Europske unije, održivi je izvor slobodnih, besplatnih i pouzdanih informacija za potrebe javnih i privatnih korisnika kao i za potrebe razvijanja aplikacija i usluga vezanih za okoliš Zemlje.

Republika Hrvatska je prepoznala ovu radionicu kao značajan doprinos u području unaprjeđenja inventara stakleničkih plinova te kao doprinos ispunjavanju obveza razvoja funkcionalnog sustava identifikacije zemljišta za potrebe izvješćivanja o pokrovu zemljišta te uporabi i prenamjeni svih tipova zemljišta na nacionalnoj razini. U skladu s propisima Europske unije države članice dužne su sustav identifikacije zemljišta uspostaviti do 2022. godine u cilju postizanja unaprjeđenja izračuna emisija i ponora stakleničkih plinova do kojih dolazi zbog načina gospodarenja zemljištem, uključujući šume.
Pomoćnik ministra Igor Čižmek naglasio je kako ćemo u sljedećem razdoblju nakon ostvarenja izlaznih rezultata i općih rezultata projekata unaprjeđenja meteorološke mreže te unaprjeđenja državne mreže za praćenje kvalitete zraka, koji se financiraju u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. -2020”., imati ojačane kapacitete i za naprednu primjenu rezultata i programskih paketa Copernicus programa i time doprinijeti ostvarenju nacionalnih obveza i ciljeva.  

Radionica omogućuje korisnicima u Republici Hrvatskoj uvid u sveobuhvatnu prezentaciju Copernicus programa te tematskih paketa programa kao i vrijednih produkata koje program nudi kao podršku korisnicima širom Europske unije kao i ostvarivanje izravne komunikacije stručnjaka Copernicus programa te trenutnih i potencijalnih korisnika Copernicus programskih paketa. 

Sama radionica i razmjena iskustava značajan su doprinos ispunjavanju obveza Republike Hrvatske prema direktivama iz područja kvalitete zraka i emisija, unaprjeđenju informacijskog sustava zaštite zraka i okoliša te unaprjeđenju prostornih podataka Republike Hrvatske.
Više informacija o Copernicus korisničkoj radionici dostupno je na mrežnoj stranici: https://climate.copernicus.eu/copernicus-user-workshop-croatia

Priopćenja za javnost | Klima