Ulaganja od 216 milijuna kuna u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Ivanec

  • Slika /slike/Vijesti/10.6.2020. Aglomeracija Ivanec.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Ivancu na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Ivanec“.

Ugovor vrijedan 216,3 milijuna kuna (s PDV-om) potpisan je između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i poduzeća Ivkom-vode d.o.o. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-/030.", EU ga sufinancira s udjelom od 65,94 % prihvatljivih troškova (oko 121 milijun kuna) dok nacionalno sufinanciranje iznosi preostalih gotovo 52 milijuna kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su, uz ministra Ćorića, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, direktor Ivkom-voda d.o.o. Mladen Stanko, direktor Ivkom d.d. Edo Rajh te pročelnici gradskih upravnih odjela.

„Realizacijom ovog ugovora očekujemo konačno rješenje pitanja vodnokomunalne infrastrukture na području Grada Ivanca što pretpostavlja značajno povećanje dostupnosti mreže javne odvodnje za žitelje Ivanca, sa postojećih oko 46 %  na 79 % priključenosti. U protekle tri godine smo napravili snažan iskorak upravo u rješavanju problema pitanja vodnokomunalne infrastrukture. Ukupno je 59 projekata aglomeracija diljem Hrvatske, a vrijednost radova koji bi se trebali izvršiti do kraja 2023. godine procjenjuje se na preko 24 milijarde kune“ - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je naglasio kako će se time riješiti problemi s kojima su suočene jedinice lokalne samouprave po pitanju vodovoda i odvodnje, a kako je riječ i o ogromnom impulsu za građevinski sektor, za područje niskogradnje, te očuvanje radnih mjesta.

Navedenim projektom će se na području aglomeracije Ivanec u segmentu odvodnje izgraditi 30 km gravitacijskih kolektora, 1,9 km tlačnih cjevovoda, 12 crpnih stanica, 3 retencijska bazena te 10 kišnih preljeva. Uz to, u postojećem sustavu odvodnje rekonstruirat će se i sanirati 7,4 km gravitacijskih kolektora i 3 kišna preljeva te će se provesti projektiranje i prva faza izgradnje uređaja za pročišćavanje voda Ivanec kapaciteta ekvivalent stanovnika 11 000.

„Ovaj projekt će značiti puno za zaštitu okoliša, za sliv rijeke Bednje, s obzirom da na ovom području imamo brojnu populaciju i gustu naseljenost. Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda sigurno će dati kvalitetnije uvijete ekološkog stanja rijeke Bednje“ – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Dodao je kako je u Varaždinskoj županiji putem aglomeracija Varaždin, Varaždinske toplice i Ivanec omogućeno milijardu i 142 milijuna kuna ulaganja. U pripremi su i još četiri nova projekta i to Novi Marof, Ludbreg, Veliki Bukovec i Lepoglava vrijednosti nešto više od milijardu kuna. 

Stranica