Ulaganjima u infrastrukturu i brendiranjem do održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5481a68de4caf.jpg

'Koliko je važna uloga zaštićenih područja u hrvatskom turizmu govori podatak da prema istraživanjima upravo ljepota očuvane prirode predstavlja jedan od tri glavna motiva za dolazak turista u našu zemlju. Rezultate ogledne turističke 2008. godine parkovi su premašili još 2011. godine i po posjećenosti i po prihodima. Prošle godine naših 19 parkova posjetilo je 2,7 milijuna gostiju. Potencijal za daljnji razvoj i to održivi razvoj, prvenstveno turistički, je ogroman. Zato ulažemo u infrastrukturne projekte i brendiranje čime ostvarujemo preduvjete da parkovi postanu generatori razvoja ne samo lokalnih sredina nego i širih regija u kojima se nalaze.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Opatiji na Danima hrvatskog turizma.

Dani hrvatskog turizma najveći su turistički skup u Hrvatskoj koji okuplja oko 2.000 sudionika. Danas je održan tradicionalni susret turističkih djelatnika sa članovima Vlade RH na kojemu sudjeluju premijer Zoran Milanović, ministar turizma Darko Lorencin, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura te Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Ministri su na okruglom stolu okupljenim turističkim djelatnicima iznijeli najznačajnije aktivnosti iz njihovih resora vezane uz turizam.

Ministar Zmajlović istaknuo je značaj zaštićenih područja u turizmu te potencijale za daljnji razvoj usluga i sadržaja u zaštićenim područjima, a time i rast turističkog prometa.

Jedan od najvećih turistički projekata koji zajedno provode ministarstva zaštite okoliša i turizma jest projekt podizanja razine turističkih sadržaja na Brijunima čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijardi kuna.

'Želimo da Brijuni uz mjere zaštite prirode ostvare svoj potencijal kao vrhunska destinacija u samom vrhu svjetskog turizma. Na Vladi će se uskoro naći prijedlog odluke o modelu na osnovu kojega će se raspisati natječaj za izbor investitora koji mora doći u konzorciju s budućim upraviteljem. To je ključno jer je nakon same investicije bitno osigurati najviše mogući standard upravljanja kompleksom.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Strategija ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju razvoja. I to održivog razvoja kojim će se zaštititi temeljni fenomeni po kojima su parkovi poznati, a istovremeno omogućiti da postanu generatori razvoja. Kako bi se to postiglo, potrebno je ulagati u posjetiteljsku infrastrukturu, podizanje prepoznatljivosti zaštićenih područja, ponudu i uslugu.

U protekle 2,5 godine smo u infrastrukturne projekte u zaštićenim područjima uložili preko 200 milijuna kuna, a u pripremi su projekti vrijedni još 600 milijuna kuna koliko planiramo povući iz EU fondova do 2020. godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, ulaže se i u podizanje prepoznatljivosti zaštićenih područja te se svih 19 parkova objedinjuje se pod jedinstveni brend 'Parkovi Hrvatske' koji će omogućiti njihovu bolju turističku promociju.

Ministar Zmajlović večeras će u Opatiji sudjelovati i na dodijeli turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima.



Stranica