UNESCO podržao mjere koje su poduzete s ciljem očuvanja područja NP Plitvička jezera

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/59664c1b87f72.jpg

Sukladno najavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odlukom UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu na 41. zasjedanju u Krakovu, Nacionalni park Plitvička jezera nije upisan na Popis ugrožene svjetske baštine.

U Odluci je navedeno kako iznimna univerzalna vrijednost NP Plitvičkih jezera još nije narušena, ali ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, prekomjerna izgradnja turističkih objekata, pritisak izazvan velikim brojem posjetitelja i neadekvatno riješen sustav vodoopskrbe i odvodnje mogli bi nepovratno negativno utjecati na vrijednosti nacionalnog parka. 

UNESCO je podržao mjere i aktivnosti koje su poduzete, poput osnivanja Operativne radne skupine, donošenja Akcijskog plana i izrade Plana upravljanja u sklopu kojeg se radi i Plan upravljanja posjetiteljima i potvrdilo spremnost institucija Republike Hrvatske za rješavanje pitanja vezanih za očuvanje područja nacionalnog parka.

Iako ove godine NP Plitvičke jezera nisu uvrštene na popis ugrožene svjetske baštine, UNESCO upozorava kako ukoliko se u godinu dana ne napravi značajni pomak u ispunjenju njihovih preporuka, na sljedećem zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu će se ponovno razmatrati mogućnost uvrštavanja parka na Popis ugrožene svjetske baštine. 

Zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu trajalo je od 2. do 12. srpnja, a danas, zadnjeg dana, potvrđene su sve odluke koje su donesene na zasjedanju, između ostaloga i za Plitvice.



Stranica