Uručene nagrade za najbolje učeničke radove na temu održive potrošnje

Slika /slike/Vijesti/17.6.2020. Dodjela nagrada MINGO.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg sudjelovao je danas na dodjeli nagrada za najbolje radove pristigle na natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Kako postati zeleni potrošač?“. 

Natječaj je u veljači ove godine raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. 

Namjera Natječaja bila je potaknuti učenike na razmišljanje o tome kako promijeniti način potrošnje tako da se prednost daje proizvodima proizvedenim na održivi način, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš.

 

„Bili smo vrlo ugodno iznenađeni brojem i kvalitetom pristiglih radova koji su odisali kreativnošću i inovativnošću, dakle odlikama koje su u današnjem svijetu posebno cijenjene i koje smatramo da treba naročito poticati“, istaknula je državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman prilikom današnje svečane dodjele nagrada.

Na natječaj se odazvalo 86 škola, što ukazuje kako je tema održive potrošnje aktualna među mladima, čime u prilog idu i kreativne i originalne ideje prezentirane putem učeničkih radova. Učenici su pomoću prezentacija prikazali što za njih znači zelena potrošnja, kako postati zeleni potrošač, a predstavili su i prijedloge što bi oni učinili u svojim školama i gradovima kako bi potaknuli zelenu potrošnju.

Nadam se da će se neke od ovih ideja pretočiti u djelo ili konkretne proizvode i doista mi je drago vidjeti koliko su naši mladi osviješteni po pitanju zaštite okoliša“, rekla je državna tajnica Mikuš Žigman. 

 

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike dr. sc. Mario Šiljeg naglasio je kako možemo biti ponosni na činjenicu da mladi ljudi već sad odgovorno promišljaju o zelenim rješenjima u svim segmentima života.

Samo vlastitim primjerom, bilo kroz zelenu potrošnju, smanjenje nastanka otpada ili ponovnu upotrebu možemo doprinijeti zaštiti okoliša. Zato su današnji primjeri sjajan pokazatelj koliko su edukacija, kreativnost i inovativnost bitni na putu održivosti, a to je put kojim Hrvatska ide“, napomenuo je državni tajnik Šiljeg.

 

Prilikom dodjele nagrade zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e Jurica Jednačak istaknuo je kako zelena, održiva potrošnja obuhvaća brojne pojmove u svim segmentima svakodnevnog života – od tehnologije, transporta do poljoprivrede. 

„Područje na koje HANFA želi ukazati jesti održivo financiranje, odnosno nužnost financijske pismenosti i edukacije o „zelenim financijama“. Važno je da građani i u području financija, prilikom i štednje i ulaganja, biraju one proizvode, poduzeća i investicije koji potiču tijekove kapitala prema zelenim i održivim ulaganjima.“ 

Također je istaknuo važnost edukacije u čemu će građanima pomoć i nova internetska stranica HANFA-e, „Novac za sutra“, koja je namijenjena svima onima koji se žele educirati i odgovorno razmišljati o novcu.

 

Nakon provedenog natječajnog postupka i vrednovanja radova, donesena je Odluka o dodjeli nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola na zadanu temu, a odabrana su tri najbolja rada koja dobivaju po jednu vrijednu nagradu - novu pametnu klupu.  Nagrade su u ime svojih škola primili ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, ravnateljica Osnovne škole Stjepan Benceković Horvati Tatjana Bračun Haddad i pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Zagreb Nina Šimunović.

 

Osim već navedenih nagrada, zahvalnice za prijavu i sudjelovanje na samom natječaju primili su predstavnici Osnovne škole Gradac, VII. Gimnazije Zagreb, Ekonomske škole Požega, Srednje škole Bedekovčina, Osnovne škole Alojzija Stepinca - Zagreb, Trgovačke škole Zagreb, Osnovne škole Antuna Augustinčića – Zaprešić, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Športske gimnazije Zagreb, Osnovne škole Budrovci Srednje škole Novska.



Stranica