Važnost razvoja ambalaže u skladu sa standardima zaštite okoliša

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e7134fe4981.jpg

'Uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom jedan je od temeljnih preduvjeta održivog razvoja, koji u konačnici ima za cilj osigurati da otpad jedne industrije postane sirovina druge. Sirovine želimo vraćati u ponovnu upotrebu i iskoristiti njihovu maksimalnu vrijednost. Kako bismo to postigli, potrebno je naglasiti važnost i ulogu koju ambalaža ima od osmišljavanja proizvoda do trenutka kada se ambalaža mora zbrinuti. Ona mora biti osmišljena na takav način da ju je jednostavno reciklirati jednom kad se proizvod iskoristi.' – istaknuo je ministar Zmajlović na press konferenciji povodom najave festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2014.

Ovogodišnji festival ambalaže FEST.A CROPAK 2014. održava se od 29. do 31. 5. u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, Europskog konzorcija instituta za ambalažu – EPIC, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatske gospodarske komore. Festival je namijenjen korisnicima i proizvođačima ambalaže, dizajnerima, tiskarima, ali i svima koji su na bilo koji način vezani uz ambalažu kao proizvod.
U petak 30.5. biti će organiziran okrugli stol 'Gospodarenje ambalažom i ambalažnim otpadom – iskustva i izazovi' na kojem će sudjelovati predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a 31.5. biti će organiziran eko forum na temu 'Plastične vrećice – Pro&Contra'.

Želeći ukazati na važnost zaštite okoliša sa stajališta zbrinjavanja ambalažnog otpada niz godina u sklopu natječaja CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT dodjeljuje nagradu EKO CROPAK u kojoj se ocjenjuje eko ambalaža te projekti koji imaju cilj pokazati dosege vezane uz opći doprinos zaštiti okoliša. Nagrade se dodjeljuju s ciljem razvoja ekološke svijesti o nužnosti uvažavanja i usvajanja kriterija održivosti i zaštite okoliša i u području gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom. Nagrada se dodjeljuje od 2005. godine, a ove godine će dobitnicima nagradu uručiti ministar okoliša, Mihael Zmajlović.

Početkom godine ministar Zmajlović predstavio je reformu u sustav gospodarenja ambalažnim otpadom čiji je cilj uvesti red u sustav i onemogućiti zloupotrebe kako bi se omogućilo tvrtkama koje posluju sa recikliranim sirovinama da se razvijaju, investiraju i otvaraju nova radna mjesta. Reforma sustava počiva na automatizaciji, odnosno uvođenju uređaja za brojanje, sortiranje, prešanje i baliranje ambalaže na svim otkupnim mjestima u Hrvatskoj na kojima postoje uvjeti za to, te usklađivanju otkupnih cijena ambalažnog otpada sa tržišnima. Cilj zbrinjavanja ambalaže je da ne završi u kanti s miješanim otpadom i na odlagalištu nego da se iskoristi njena vrijednost kao sirovine.



Stranica