Više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava za primijenjena istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama

  • Slika /slike/Vijesti/200114 fakulteti 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ dodijeljeno je danas za realizaciju projekata u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama“.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u srpnju prošle godine raspisalo je poziv za europsko sufinanciranje projekata koji imaju za cilj pružiti potporu provedbi primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u ranjivim i/ili transverzalnim sektorima iz Sedmog nacionalnog izvješća Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih Naroda o promjeni klime.

„Klimatske promjene su izazov za cijelo čovječanstvo. Stoga ne čudi da je Europska unija donijela dokument koji od Europe treba stvoriti klimatski neutralan kontinent. U tom smislu već sada imamo znanstveni i politički konsenzus da ulaganja u mjere prilagodbe klimatskim promjenama danas, smanjuju trošak saniranja mogućih šteta u budućnosti“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Danas je na Fakultetu elektotehnike i računarstva dodijeljeno 12 Ugovora ukupne vrijednosti 39.874.423,19 HRK. Ugovori su dodijeljeni za šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: FER, PMF, Šumarski fakultet Agronomski fakultet, PBF, FSB, Sveučilištu u Zadru i Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Institutu Ruđer Bošković, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša te Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za ove odabrane projekte osigurati još dodatno nacionalno financiranje u vrijednosti od 15 % prihvatljivih troškova. 

“Svima nam je u cilju da se projekti što uspješnije realiziraju te ćemo našim savjetima o EU procedurama i načinu provedbe pomoći korisnicima da u konačnici u što većoj mjeri uspijete povući sva ugovorena sredstva” rekla je zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenku Kočiša Čičin-Šain.

Dodjeli ugovora pridružio se i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić koji je istaknuo “Sljedeća alokaciji 2021.-2027. biti će tzv. tematska koncentracija, odnosno minimalno 30 % sredstava kohezije ići će u tzv. zelenu Europu, a 35 % kohezije u pametnu Europu. Veseli me da su danas potpisani ugovori i jedno i drugo“, naglasio je Pavić.

Do kraja 2019. godine ukupno je zaprimljeno 25 projektnih prijedloga u sklopu poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama“. U tijeku je završna, 4. faza odabira, Provjera prihvatljivosti izdataka za 7 projektnih prijedloga, a započeto je s postupkom odabira za preostalih zaprimljenih, 5 projektnih prijedloga s kraja 2019. godine.

Ukupno zatražena bespovratna sredstva za navedenih 25 projektnih prijedloga iznose 72.494.270,05 HRH, odnosno 96,65 % alokacije te je za očekivati da će odmah početkom 2020. godine Poziv biti u cijelosti iskorišten.

FOTO: Hina

Stranica