Više od milijun i 230 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada uskoro na javnim površinama diljem Hrvatske

Slika /slike/Vijesti/Karta odvojeno prikupljanje.jpg

Cilj ovoga projekta je dodatno pridonijeti uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u utorak 08. siječnja potpisao je Odluku kojom je osigurano više od 315 milijuna kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020..

U sklopu ovoga projekta na javne površine diljem Hrvatske bit će postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje biorazgradivog (otpadnog papira, kartona i biootpada) i reciklabilnog komunalnog otpada (otpadne plastike i stakle).

Kroz jedan, objedinjeni postupak javne nabave koji će u mjesecima koji dolaze provesti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će nabavljeno 1.230.695 spremnika, za 407 jedinica lokalne samouprave. Riječ je o gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za gotovo 450 tisuća spremnika za otpadni papir, 2700 spremnika za staklo, 525 tisuća spremnika za plastiku , više od 14 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada i više od 113 tisuća spremnika za miješani reciklabilni, kruti otpad.

„Prošla, 2018., godina za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike bila je godina izgradnje infrastrukture. Ispred nas su ambiciozni, ali ostvarivi ciljevi stoga ćemo i tijekom ove godine uložiti značajan trud kako bi našim građanima osigurali potrebnu infrastrukturu, a sve kako bi otpad razvrstavali na kućnom pragu“ istaknuo je ministar Ćorić.

Cilj ovoga projekta je dodatno pridonijet uspostavi sustava odvajanja otpada na mjestu nastanka radi povećanja odvojenog prikupljanja i recikliranja komunalnog otpada, smanjenja udjela biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta i smanjenja odlaganja miješanog komunalnog otpada, sukladno obavezama propisanima Zakonom o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/12, 73/17) i ciljevima iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017.-2022. godine (NN 3/17).

Nabavom spremnika smanjit će se količina nastalog miješanog komunalnog otpada, udio biorazgradivog komunalnog otpada u miješanom komunalnom otpadu, povećat će se količine reciklabilnog komunalnog otpada te pridonijeti ispunjenju obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira, plastike, stakla te otpada koji se svrstava u posebne kategorije otpada.

Očekivani rok isporuke spremnika biti će sukladan terminskim planovima odabranih ponuditelja nakon provedenog postupka objedinjene javne nabave.



Priopćenja za javnost | EU