Vlada RH donijela odluku o davanju državnog jamstva 3. maju

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/vlada_ed.jpg
Na 174. sjednici održanoj u četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilišta 3. maj. Ovoj odluci prethodio je zaključak od 1. kolovoza 2019. u kojem je Vlada iskazala spremnost za uključivanje u proces deblokade računa, pripreme i pokretanja proizvodnje te dovršetka započetih gradnji u društvu 3. maj brodogradilište d.d. Rijeka.  Takva odluka donesena je kako bi bili stvoreni preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji te stvaranje dobiti kojom bi bila smanjena šteta za državni proračun, nastala aktiviranjem jamstava zbog neizvršenih, a preuzetih obveza u gradnji brodova. 
 
Velika odgovornost na Upravi brodogradilišta
 
Ovo što sad radimo u Rijeci je dobra korelacija između Vlade, lokalne samouprave, Uprave brodogradilišta, radnika i sindikata. To samo pokazuje da kad postoji istinska želja, dobra namjera i iskrenost za istim stolom, onda se dođe i do rezultata“, rekao je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te dodao kako se davanjem uvjetnog državnog jamstva od 150 milijuna kuna Brodogradilištu 3. maj želi omogućiti da se u iduće dvije godine sve što je u škveru završi i isporuči. „Operativna priča sada prelazi u ruke Uprave brodogradilišta, bez koje se nikakvi konkretni pozitivni pomaci neće dogoditi“, zaključio je ministar Horvat.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da će se ovom Odlukom, u financijskom pogledu, izbjeći dodatni troškove za državu te omogućiti nastavak poslovanja i završetak brodova.
"Ono što je najvažnije i čemu se teži jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta. To znači da bi budućnost 3. maja značila u svakom slučaju i daljnje poslovanje Uljanika. Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika", poručio je premijer Plenković.
 
Prema izrađenoj analizi isplativosti očekuje se dobit veća od 30 milijuna kuna
 
Značajnu ulogu u oporavku poslovanja 3. maja imat će Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, koje je i bilo zaduženo za izradu sveobuhvatne analize opravdanosti ovakvog postupanja. Upravo je na temelju te analize Vlada i donijela odluku o izdavanju državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu „3. maj Brodogradilište d.d Rijeka“, a koja čini privitak Odluci Vlade i na temelju koje se procjenjuje ostvarivanje dobiti u iznosu od 31.255.201,34 kuna. Imajući u vidu da je proteklih godina Vlada iz Državnog proračuna platila više od 4 milijarde kuna na ime protestiranih jamstava, ova Odluka predstavlja potvrdu odgovornog ponašanja s ciljem smanjivanja već nastale štete, ali i održavanja industrijske proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

Stranica