Vlada RH u Sabor uputila prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/inspekcija naslovna.jpg

 

Na danas održanoj 119. sjednici Vlade Republike Hrvatske u Sabor je, na prvo čitanje, upućen Nacrt prijedloga Zakona o Državnom inspektoratu, kojim bi se početkom 2019. godine objedinio djelokrug rada 17 inspekcija iz 8 ministarstava u jedno državno tijelo. To podrazumijeva inspekcijske poslove u djelatnosti trgovine, ugostiteljstva, turizma, zaštite potrošača, sigurnosti proizvoda, građevinarstva, kao i drugih uslužnih djelatnosti.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u svom je izlaganju naglasio kako se predloženi Zakon temelji na funkcionalnom načelu organizacije inspekcija, kroz obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela, organizacijski neovisnog od drugih tijela državne uprave. „Općenito, u organizacijskom obavljanju inspekcijskih poslova, trenutno je prisutno resorno načelo organizacije u kojem su inspekcije organizirane unutar pojedinog tijela državne uprave. Na ovaj način postići će se odgovarajuća koordinacija te ujednačavanje postupanja inspekcija prema subjektima nadzora“, istaknuo je ministar Horvat.

Cilj je ovakvog prijedloga Zakona, kao dijela paketa reformi Vlade RH, stvoriti sustav blažeg sankcioniranja manjih nepravilnosti, uz pružanje mogućnosti gospodarstvenicima i poduzetnicima da otklone nepravilnosti koje su utvrđene tijekom inspekcijskog nadzora ili u roku određenom od strane inspektora. Takve će se mjere primjenjivati u slučajevima lakših prekršaja ili neponavljanja, a Zakonom će se urediti pitanja obveza pravnih i fizičkih osoba koje podliježu nadzoru inspektora radi provedbe inspekcijskog nadzora, dužnosti i ovlasti inspektora u obavljanju inspekcijskih poslova, postupanja inspektora po predstavkama, slučajevi i uvjeti pod kojima inspektori neće poduzimati prekršajnopravne sankcije prema nadziranoj osobi, kao i druga važna pitanja.



Stranica