Za novu ravnateljicu PP Velebit izabrana Ivana Maras

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55e0332153e0f.jpeg

„Zaštićena područja imaju važnu ulogu u razvoju lokalnih sredina i stvaranju novih poslovnih prilika za stanovništvo. Važno je da ravnatelji parkova prirode razvijaju nove projekte, brinu o zaštiti prirode i lokalno stanovništvo uključe u razvoj zaštićenih područja. U posljednje tri godine u razvoj zaštićenih područja ulaže se više nego ikada prije. Na raspolaganju su nam znatna nacionalna i EU sredstva za razvoj parkova prirode i ostalih zaštićenih područja. Trenutno u pripremi imamo projekte vrijedne 550 milijuna kuna koji će se sufinancirati iz EU fondova“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom imenovanja Ivane Maras za novu ravnateljicu Parka prirode Velebit.

Ivana Maras po struci je diplomirani inženjer šumarstva te je za ravnateljicu odabrana na javnom natječaju kojeg je raspisalo Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode Velebit. Nova ravnateljica počet će upravljati Parkom od 12. listopada 2015. Stručno povjerenstvo ocijenilo je kako je na natječaju Ivana Maras predstavila najkvalitetniju viziju razvoja Parka te raspolaže potrebnom stručnošću.

Ivana Maras ima višegodišnje iskustvo potrebno za upravljanje parkom prirode. U PP Velebit radi od 2002. te je dobro upoznata sa svim segmentima poslovanja Parka. Od 2012. radila je kao stručna voditeljica PP Velebit i ostvarila je visoka poslovna postignuća.

Park prirode Velebit ima sve preduvjete za održiv turistički razvoj. Park moramo približiti ljudima i lokalnom stanovništvu objasniti da je zaštićeno područje razvojna prilika, a ne samo ograničenje. Iskustva u upravljanju parkovima pokazuju da se ciljevi upravljanja mogu uspješno ostvariti samo uz sudjelovanje lokalne zajednice. To se prije svega odnosi na djelatnosti kojima se potiče održivi razvoj kao što je ekološki i rekreativni turizam, ekološka poljoprivreda i gastronomija“ – izjavila je nova ravnateljica PP Velebit Ivana Maras.

Istaknula je da kao ključne projekte za razvoj PP Velebit vidi u cjelovitom uređenju špiljskog kompleksa Cerovačkih špilja, obnovi planinarskih domova i razvoju alpinističke zone u Dabarskim kukovima koja pruža brojne mogućnosti za bavljenje ekstremnim sportovima.

Park prirode Velebit je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj bogato biljnim i životinjskim svijetom. Područje PP Velebit poznato je i po brojnim spiljama i jamama od kojih su najpoznatije Cerovačke špilje. Velebit je od 1978. dio međunarodne mreže rezervata biosfere u okviru UNESCO-vog programa „Čovjek i biosfera“ koji ističe važnost uspostave ravnoteže između očuvanja bioraznolikosti i razvojnih potreba lokalne zajednice.



Stranica