Za projekte energetske obnove obiteljskih kuća osigurano 71 milijun kuna bespovratnih sredstava

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/551a56e4b1d57.jpg

'Vjerujem da će interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća biti velik. Od ove se godine svi građani mogu neposredno javiti na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prošle se godine, naime, pokazalo da je svega 180 od 555 gradova omogućilo svojim građanima da se prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća što nije pravedno. Za obnovu 10.000 obiteljskih kuća osigurali smo 71 milijun kuna, čime povećavamo kvalitetu života građanima uštedama na energentima i potičemo gospodarstvo.' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sinoć u Samoboru na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati u 2015. godini.

Ministar je, od projekata koji se realiziraju u Samoboru, istaknuo 96 milijuna kuna vrijednu sanaciju odlagališta otpada Trebež za koju je osigurano 100% sredstava, 85% iz EU fondova i 15% iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U centru grada nedavno je realiziran i projekt podzemnog kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 200.000 kuna kojeg je Fond sufinancirao sa 80.000 kuna. U tijeku je i priprema projekta gradnje reciklažnog dvorišta.

Ove je godine za sufinanciranje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Građanima je najzanimljiviji Program energetske obnove obiteljskih kuća. Nakon što je Vlada usvojila izmjene Programa, u planu je da Fond za par tjedana raspiše javni poziv na koji će se moći javiti građani iz čitave Hrvatske.

Izmjenama Programa ukinuta je izrada opsežne i skupe projektne dokumentacije. Građani koji žele obnoviti svoju kuću trebat će samo napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku.

Jedna od novosti je i da više nije nužno da građani plate zahvat u cijelosti da bi ostvarili subvenciju iz Fonda. Odsad će građani plaćati samo svoj udio u investiciji.

Ove godine za građane se po prvi puta pokreće i program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Javni poziv predviđen je u svibnju.

Nedavno je raspisan javni poziv za sufinanciranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila za građane, tvrtke i obrtnike. Ove je godine za tu svrhu osigurano 14 milijuna kuna, a visina poticaja ovisit će o vrsti vozila i iznosi maksimalno do 40% ukupne cijene vozila. Dodjeljivat će se do 70.000 kuna za električna vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug in vozila i do 30.000 kuna za hibridna vozila. Novost su subvencije od 7.500 do 30.000 kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle.

 



Stranica