Za ublažavanje i sprječavanje klimatskih promjena ključna provedba mjera na svim razinama i u svim sektorima

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5656f94249688.JPG

'Poplave, suše, ledolomi, ekstremne temperature, sve su to posljedice klimatskih promjena koje direktno utječu na živote svih građana i na naše gospodarstvo. Zato je ključno da se mjere za njihovo ublažavanje i sprječavanje provode na svim razinama, od nacionalne do lokalne. Jednako tako i u svim sektorima. Samo sveobuhvatnim pristupom možemo kvalitetno odgovoriti na izazove i doprinijeti sprječavanju i ublažavanju klimatskih promjena'  - rekla je pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac na današnjoj konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta CroAdapt.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Regionalni centar zaštite okoliša – Ured za Hrvatsku i Baltički forum za okoliš iz Njemačke pokrenuli su projekt 'CroAdapt – Podrška u pripremi hrvatske strategije prilagodbe klimatskim promjenama', čiji će rezultati poslužiti kao preporuke u izradi nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama. U okviru projekta su se tijekom 2014. i 2015. godine provodile radionice na lokalnim razinama o učincima klimatskih promjena, mogućnostima prilagodbe te o mjerama koje je potrebno poduzeti.

Projekt je vrijedan nešto više od 650.000 kuna, a financiralo ga je njemačko Savezno ministarstvo okoliša, očuvanja prirode, graditeljstva i nuklearne sigurnosti.

Na danas održanom završnom događanju prisustvovali su članovi Povjerenstva za međusektorsku koordinaciju za politiku i mjere za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, predstavnici gradova i županija, civilnog društva i drugi stručnjaci.

Tom prilikom, predstavljeni su rezultati projekta – preporuke za pripremu nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama, smjernice za regionalno planiranje prilagodbe, informativna brošura za javnost te su nadopunjeni sadržaji na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode posvećeni klimatskim promjenama (http://www.mzoip.hr/hr/klima/prilagodba-klimatskim-promjenama.html).

Regionalni pristup projekta CroAdapt doprinio je povećanoj svijesti dionika o klimatskim promjenama i prilagodbi, unaprijeđenoj komunikaciji na temu prilagodbe klimatskim promjenama te boljem pregledu aktivnih lokalnih i regionalnih dionika.

S obzirom na nedavne ekstremne vremenske uvjete, Istočna Slavonija prepoznata je kao regija prioritetna za razvoj i primjenu regionalne politike klimatskih promjena te je dio aktivnosti posvećen jačanju kapaciteta lokalnih dionika za planiranje prilagodbe u Istočnoj Slavoniji kao budućoj model-regiji i primjeru dobre prakse drugim regijama.

Kao najranjiviji sektor u smislu klimatskih promjena prepoznat je poljoprivredni sektor, a kao aktivnost koja za taj sektor može započeti odmah istaknuta je edukacija o klimatskim promjenama i prilagodbi. Razrađen je koncept edukacije te pripremljen akcijski plan međusektorske suradnje na ovom području.

Rezultati projekta CroAdapt će doprinijeti izradi nacionalne Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. godine s pogledom do 2070. godine s akcijskim planom.

Izrada Strategije započet će početkom 2016. godine, a usvajanje je planirano sredinom 2017. godine.

 



Stranica