Zamjenik ministra, Hrvoje Dokoza, na 4. Tjednu botaničkih vrtova i 125. obljetnici Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548ea19ee04a4.JPG

'Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti u samom europskom vrhu. Gotovo 30% teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je ono na što smo ponosni. I takvo stanje želimo očuvati. Posebno kada su u pitanju rijetke, ugrožene, vrste. U Hrvatskoj je 768 strogo zaštićenih biljnih vrsta. Upravo je tu važna i uloga botaničkih vrtova. Kako kroz znanstveno-istraživački rad i stručni rad u području botanike, tako i u obrazovanju šire javnosti o važnosti zajedničkog djelovanja u cilju zaštite i očuvanja bogate hrvatske flore.' – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Hrvoje Dokoza, na današnjem otvaranju 4. Tjedna botaničkih vrtova u Zagrebu.

Tjedan botaničkih vrtova organizira Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva. U njemu sudjeluje 25 botaničkih vrtova, arboretuma i manjih botaničkih zbirki u 14 županija.

Manifestacija ove godine ima još i veći značaj jer se istovremeno obilježava 125. godišnjica postojanja i neprekidnog rada najstarijeg i najvećeg botaničkog vrta u Hrvatskoj - Botaničkog vrta Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stoga je i svečano otvaranje 4. Tjedna botaničkih vrtova održano upravo u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a.

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu neprekidno djeluje od 1889. godine.

To je najveći i najstariji botanički vrt u Hrvatskoj koji ima bogatu i raznoliku zbirku biljaka koja danas sadrži više od 5.000 različitih svojta.

Osobito se ističe sa gotovo 300 zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore.

'Njegov značaj izniman je kroz rad u cilju zaštite bogate hrvatske flore. Tijekom desetljeća djelovanja Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta postao je i važna kulturno-povijesna i turistička znamenitost Zagreba i Hrvatske. Ovdje, i naši građani i gosti, dobivaju najljepšu sliku Hrvatske, onu o bogatstvu prirodne bioraznolikosti.' – istaknuo je Hrvoje Dokoza.

Ovakve manifestacije, istaknuo je, iznimno su važne kako bi se građani upoznali sa bogatstvom bioraznolikosti i važnosti očuvanja prirode.

Tjedan botaničkih vrtova traje od 12. do 18. svibnja. Posjetiteljima će biti otvorena vrata 25 botaničkih vrtova, arboretuma i manjih botaničkih zbirki, a održati će se i brojne izložbe, predavanja, edukativni obilasci, radionice i razni drugi programi.



Stranica