Zamjenik ministra Mario Šiljeg sudjelovao na dodjeli nagrada 'Velebitska degenija'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/571a0ec413482.jpg

Povodom Dana planeta Zemlje danas je u Novinarskom domu održana svečana dodjela nagrada „Velebitska degenija“ za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša i prirode za 2015. godinu.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“ pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, a koju je nakon gašenja ove godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

Uzvanicima su se na današnjoj, 18. po redu, dodjeli nagrade obratili Mario Šiljeg, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Nada Podnar, direktorica Sektora za marketing u HEP Opskrbi te Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Prvi put su nagrade „Velebitska degenija“ dodijeljene 1999. godine i od tada se tradicionalno dodjeljuju svake godine i to upravo na Dan planeta zemlje, 22. travnja. „Velebitska degenija“ se tradicionalno dodjeljuje za tri područja (tisak i internet, radio i TV). Ove je godine uvedena i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije, koja ovaj put ipak nije dodijeljena.

U kategoriji tisak i internet dobitnik je internetski portal Tris iz Šibenika, odnosno autor Goran Šimac za intervjuu s profesoricom Mariom Ritom D' Orsogna pod naslovom „Rušenje laži i mitova o nafti“. U području radijskog novinarstva nagrada „Velebitska degenija“ dodijeljena je novinarki Karmen Valenta za emisiju „Bez cenzure“, emitiranu na sisačkom Radiju Quirinus pod nazivom „Jeste li za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori?“

Predajući nagradu u kategoriji najboljeg radijskog priloga, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg je izrazio zadovoljstvo što na Dan planeta Zemlje sudjeluje u dodjeli nagrada „Velebitska degenija“ te je dodao kako je na svim razinama društva potrebno osvijestiti činjenicu da svakodnevnim djelovanjem utječemo na okoliš.

„Naš planet - naš je dom, jedini kojeg imamo i kojeg moramo čuvati i djelovati na svim razinama. Vaš rad bitan je kako bi poruke o važnosti zaštite okoliša došle do svakog našeg sugrađana. Hvala vam na dosadašnjem angažmanu i doprinosu u podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Nadam se da će i ove nagrade biti poticaj da i ubuduće nastavite kvalitetno pratiti teme zaštite okoliša te vam želim puno uspjeha u daljnjem radu“ – rekao je zamjenik ministra Mario Šiljeg istaknuvši kako upravo danas na Dan planeta Zemlje predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u New Yorku, zajedno sa 130 drugih državnika, potpisuje Pariški sporazum o klimi.

Za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u televizijskom novinarstvu Ocjenjivački sud jednoglasno je proglasio prilog „Opasni pašnjački korovi“, novinara HTV-a Vlatka Grgurića.

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima, poručio je kako je HEP najveći investitor u zelenom gospodarstvu Hrvatske te dodao da HEP ima bogatu tradiciju izvještavanja o utjecajima na okoliš, koja je ove godine podignuta na još višu razinu, objavom prvog izvješća o održivosti za HEP grupu.

Ocjenjivački odbor za dodjelu 18. nagrade „Velebitska degenija“ činili su: Darko Horvatić, Vladimir Lulić, Darko Alfirev, Davorin Marković, Nada Kolega, Lidija Komes te predsjednica odbora Silva Celebrini, koja je ujedno i predsjednica Zbora novinara za okoliš. Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete „Velebitska degenija“, djelo kipara Stjepana Divkovića.



Stranica