Započela trodnevna Konferencija o digitalnoj transformaciji DTC 2018

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/DCT 2018 1.jpg

Od 6.-8. studenog 2018. godine u hotelu Westin Zagreb održava se Konferencija o digitalnoj transformaciji DTC 2018. Suradnja Ekonomskog fakulteta Zagreb, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ustanove za obrazovanje odraslih ILBA i InfoDom Grupe rezultirala je organiziranjem ove inicijalne trodnevne konferencije na tragu izuzetno uspješne „Europske konferencije o poslovnim procesima BPC – Business Process Conference“. Otvaranju ove trodnevne konferencije, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić.

Svrha Konferencije o digitalnoj transformaciji – DTC 2018 je zaokružiti najvažnija znanja i iskustva na području digitalne transformacije društva u cjelini, gospodarstva, javnog sektora i sveučilišta. Jedan od postavljenih ciljeva je primjerima pokazati što su najbolje prakse u pojedinim područjima, istaknuti dokazane platforme, metodologije i modele. Osobit naglasak Konferencija će staviti na uspostavu i jačanje virtualne zajednice okupljene oko pojedinih tema, koje će nastaviti surađivati između konferencija, kao stožerni element našeg ekosustava.

U ime osnivača Konferencije okupljenima se prilikom otvaranja Konferencije obratio prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike te napomenuo kako je “digitalna transformacija novi termin koji nas, kao društveni fenomen i pojava, vodi naprijed i inspirira.” Prof.dr.sc. Vrček naglasio je kako je izuzetno bitno da se na skupovima ovog tipa okupljaju predstavnici sveučilišta, poslovne zajednice i državne uprave jer je to preduvjet za ostvarenje digitalne transformacije.

Predsjednik Programskog odbora prof. dr. sc. Nedjeljko Perić izjavio je kako “današnja konferencija neće pružiti odgovore na sva pitanja te je na nama je da tražimo rješenja na tu temu u nadolazećem vremenu”. Prof.dr.sc. Perić najavio je kako će slijedeća tri dana biti prilika za razmjenu iskustava i generiranje novih ideja vezanih uz digitalnu transformaciju.

“Poseban trenutak vidim u činjenici da smo si za cilj dali pronaći rješenja kako da hrvatsko gospodarstvo i hrvatska sveučilišta intenzivnije surađuju uz potporu i uz infrastrukturu koju vodi država”, izjavio je u svom uvodnom govoru, direktor konferencije prof. dr. sc. Slavko Vidović.”

“Strategija pametne specijalizacije i Strategija poticanja inovacija čine strateški okvir koji je Republika Hrvatska prihvatila za razdoblje od 2014.-2020. godine. U našem Ministarstvu pokrenut je projekt Inovacijska mreža za industriju. To je jedan od dva strateška projekta, a cilj kojih je implementirati osnovnu ideju Strategije pametne specijalizacije, povezati gospodarstvo i akademsku zajednicu, povećati udio privatnih investicija u istraživanje i razvoj, iskoristiti inovacijske potencijale Republike Hrvatske i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.”, izjavio je državni tajnik Mario Antonić. Državni tajnik osvrnuo se na još uvijek aktivan Javni poziv objavljen na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te na stranicama Hrvatske gospodarske komore. “Riječ je o Pozivu za sudjelovanje u Tematskim inovacijskim vijećima. Svrha osnivanja ovih Vijeća, koja će se sastojati od gospodarstvenika, članova akademske zajednice i manjim dijelom javne uprave, je stvaranje pravne regulative unutar koje će gospodarstvenici iskorititi sve potencijale”, napomenuo je državni tajnik te pozvao stručnjake na aktivno sudjelovanje u radu predmetnih Vijeća.

U razdoblju od 6.-8. studenog 2018. godine, više od 50 stručnjaka, tijekom održavanja Konferencije, razmijeniti će svoja iskustva, znanja i spoznaje kroz 4 sekcije:

-          Suradnja gospodarstva, javne uprave i sveučilišta za Smart Industry

-          Digitalna transformacija u gospodarstvu

-          Interoperabilnost javne uprave i gospodarstva: integrirani e-servisi u fokusu

-          Digitalne vještine i cjeloživotno učenje

 

 



Stranica