Započeli radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda u Dugom Selu

  • Slika /slike/Vijesti/190913 Dugo Selo 3.JPG
  • Slika
  • Slika
Započeli su radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na području Dugog Sela, a koji se provode u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. Riječ je o investiciji od 78 milijuna kuna. Navedenim sredstvima rekonstruirat će i izraditi oko 50 km vodoopskrbne mreže te dvije crpne stanice.
 
Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian podsjetio je na gubitke vode. „Realizacijom ovoga projekta na području našeg grada bit će izmijenjeni cjevovodi te ćemo dobiti kvalitetniju opskrbu. Infrastrukturalno ćemo dostići razinu Europske unije i to je ono na što sam osobito ponosan“, kazao je Panian.
 
Uz izgradnju novog vodocrpilišta Kosnica u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ bit će izgrađeno 15 novih crpnih stanica, 5 novih vodotornjeva, 316.222 metra nove mreže. Projekt obuhvaća i rekonstrukciju jedne crpne stanice i 108.152 metara mreže te izgradnju 8.934 novih kućnih priključaka.
 
Realizacijom ovoga projekta prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6 %.
 
Prema riječima direktora Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislava Mastena, ovim je projektom sveukupno predviđeno devet tisuća besplatnih novih priključaka na sustav vodoopskrbe na području Vrbovca, Dugog Sela, Zelina i Ivanić-Grada.
 
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 707.108.262,00 kuna bez PDV-a, od čega je iz Operativnog programom „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 483.953.845 kuna.
 
U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ do sada je odobreno, uz ovaj, još  42 projekta stoga je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo kako su u tijeku značajna ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu diljem Hrvatske. „Govorimo o milijardama kuna europskih sredstava“ rekao je i dodao  „očekujem da će građevinski sektor, posebno u dijelu vodnokomunalne infrastrukture, a vjerujem i u ostalim sektorima, dati obol da rast bruto domaćeg proizvoda u Hrvatskoj, bude i dodatno stimuliran.“
 
 

Stranica