Zastupnik Volkswagena za Hrvatsku platit će razlike u trošarinama koje su nastale zbog većih emisija CO2 kod jednog dijela vozila

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/564f2e886163c.png

'Zbog nepravilnosti koje se odnose na veće emisije CO2 kod jednog dijela Volkswagenovih vozila naplaćeni su manji iznosi trošarina. Točan iznos još se utvrđuje. Razliku neće plaćati vlasnici tih vozila, već je tu obvezu preuzeo zastupnik Volkswagena za Hrvatsku Porsche Croatia. Povjerenstvo koje sam osnovao i dalje će pratiti sve aspekte slučaja Volkswagen u Hrvatskoj kako bi zaštitili građane i okoliš' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom danas održanog trećeg sastanka Povjerenstva koje istražuje posljedice slučaja Volkswagen u Hrvatskoj.

Jedna od tema sastanka bio je novi slučaj nepravilnosti koje su otkrivene nakon što je Volkswagen Grupa prošli mjesec provela internu istragu i utvrdila veće emisije CO2 kod jednog dijela svojih vozila. Zbog odstupanja u mjerenjima emisija CO2, u Hrvatskoj sunaplaćeni manji iznosi trošarina i naknade na motorna vozila.

Prema podacima Porschea Hrvatska, na našim je cestama 736 vozila za koja se sumnja da ispuštaju veće količine CO2. Koliko je točno trošarina manje uplaćeno u proračun utvrdit će Carinska uprava. Vlasnici tih vozila neće imati nikakvih dodatnih financijskih ili administrativnih obaveza prema Carinskoj upravi ili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz to, Fondu su uplaćeni manji iznosi naknade na motorna vozila. I tu razliku platit će generalni zastupnik za Volkswagen u Hrvatskoj.

Volkswagen Grupa je u dosadašnjim priopćenjima utvrdila da 800.000 vozila proizvedenih od 2012. do 2015. u okoliš ispušta veće količine CO2, nego što je prijavljeno nadležnim tijelima prilikom homologacije. VW Grupa je o problemu izvijestila i Europsku komisiju, a istragu provodi Njemački savezni ured za motorna vozila (KBA). KBA će zainteresirane strane u državama članicama EU obavijestiti o rezultatima istrage čim završi.

Na prethodnom sastanku Povjerenstva predstavnici tvrtke Porsche Croatia izložili su Volkswagenov plan za uklanjanje softverskih nedostataka zbog kojih su se prikazivali netočni podaci o emisijama dušikovih oksida u okoliš. U Hrvatskoj je na cestama 33.439 vozila s tim softverskim nedostatkom. Građani će nedostatke na svojim vozilima moći ukloniti u ovlaštenim VW servisima.

Porsche Croatia obavijestit će vlasnike vozila o pozivnoj servisnoj mjeri čije će troškove snositi Volkswagen, neovisno o tome jesu li ih kupili preko ovlaštene trgovačke mreže Porsche Croatia ili u nekom drugom aranžmanu. Vlasnici vozila sa softverskim nedostacima o servisnim mjerama bit će obaviješteni i prilikom tehničkog pregleda vozila. Primjena ove pozivne servisne mjere planirana je za početak 2016.

Ministar Zmajlović osnovao je Povjerenstvo s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica povezanih s manipulacijom rezultata prilikom certifikacije emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora od strane Volkswagen koncerna kako bi se zaštitili interesi građana i okoliš.

 



Stranica