'Zero Waste' koncept provediv je i u Hrvatskoj

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56cd97669380a.jpg

'Europska unija je predstavljanjem novog paketa o kružnom gospodarstvu napravila snažan zaokret prema uspostavljanju resursno učinkovitog društva. Koncept 'Zero Waste' u skladu je s tim zaokretom. Postojeći koncept gospodarenja otpadom u Hrvatskoj potrebno je poboljšati kako bi bio u skladu s najnovijim EU smjernicama. Međimurska županija i Prelog pokazuju kako je moguće izgraditi održivi sustav gospodarenja otpadom i njihov primjer trebao bi slijediti veći dio Hrvatske' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na današnjem potpisivanju odluke o pristupanju sedam gradova i općina Međimurske županije međunarodnoj strategiji Zero Waste 2020.

Odluku su potpisali predstavnici Grada Preloga i općina Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba. Nakon potpisivanja ministar Slaven Dobrović je u pratnji župana Međimurske županije Matije Posavca, gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka i direktora komunalne tvrtke GPK PRE-KOM Siniše Radikovića obišao kompostište, sortirnicu i reciklažno dvorište.

Kompostište i sortirnicu u Prelogu koristi sedam gradova i županija Donjeg Međimurja u kojima živi oko 24.000 građana.

'Mi smo već unatrag nekoliko godina prepoznati kao predvodnik kada je u pitanju gospodarenje otpadom, što je potkrijepljeno ulaganjem države i Fonda u komunalna vozila, kante, ali i potpomaganje izrade kompostišta i sortirnice, danas i potpisivanjem ovog ugovora. Mi uzvraćamo time što smo u vrhu po pitanju odvajanja otpada od 40% jer smo svjesni da time podižemo standard i kvalitetu života, što nije interes samo jednog kraja već cijele regije, ali i Hrvatske' – izjavio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Gradnja kompostišta u Prelogu stajala je 2,9 milijuna kuna za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao  80% sredstava. Kapacitet kompostišta iznosi 1500 tona obrađenog komposta godišnje koji se koristi kao visoko vrijedno gnojivo, a svaki korisnik komunalne usluge GPK PRE-KOM-a godišnje dobije 100 litara komposta za vlastite potrebe.

'Područje Donjeg Međimurja odvojeno skuplja više od 60% korisnog otpada. Cilj nam je do 2020. smanjiti količine odloženog otpada sa sadašnjih 98 kg po stanovniku godišnje na 50 kg po stanovniku na godišnjoj razini' – izjavio je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Gradnju sortirnice vrijedne 3,7 milijuna kuna  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je u  80% iznosu. Sortirnica koja je u funkciji od rujna 2015. ima kapacitet sakupljanja i obrade 4500 tona otpada godišnje. U sortirnici se obrađuje korisni otpad skupljen u posebnim vrećama na kućnom pragu te otpad koji se prima u reciklažnom dvorištu komunalne tvrtke.

'Fond će, uz uspostavu reciklažnih dvorišta, sortirnica i kompostišta, a u čiju je izgradnju do sada investirao 64,5 milijuna kuna, poticati i druge projekte koji imaju za cilju sprječavanje nastanka otpada. Tu prvenstveno mislim na uspostavu centara za ponovnu uporabu koji predstavljaju iznimni i do sada neiskorišteni potencijal za ekološki prihvatljive gospodarske i socijalne aktivnosti te su u skladu s trendovima razvoja kružnog gospodarstva' – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

U Međimurju se provode i drugi projekti gospodarenja otpadom. U Čakovcu je započela gradnja objekta za gospodarenje otpadom s kompostištem procijenjenog na 32 milijuna kuna koji će se također sufinancirati sredstvima Fonda za zaštitu okoliša. Vrijednost prve faze građevinskih radova iznosi oko 750.000 kuna, što Fond sufinancira u 40% iznosu. Do kraja 2016. u planu je ishođenje građevinskih dozvola za još četiri faze koje uključuju i gradnju reciklažnog dvorišta, sortirnice i kompostišta.

'Uspjeh Grada Preloga i okolnih općina, za koje je Zelena akcija izradila preporuke za razvoj sustava, potvrđuje da se vrednovanjem otpada kao resursa i pravilnim planiranjem sustava i u Hrvatskoj može uspostaviti kvalitetan sustav smanjenja, odvajanja i recikliranja otpada' – izjavio je predstavnik mreže 'Zero Waste Europe' Bernard Ivčić.

Projekti koji se provode u Međimurskoj županiji u skladu su s novim paketom o kružnom gospodarstvu Europske unije i 'Zero Waste' filozofijom. 'Zero Waste' ne znači da kao društvo više ne proizvodimo otpad, jer to nažalost nije moguće, već da naučimo odgovorno upravljati resursima. Jedino tako možemo povećati recikliranje i ponovnu uporabu proizvoda..

 



Stranica