Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ishodio i zadnju potrebnu građevinsku dozvolu

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548ae97498189.JPG

'Ponosni smo što je Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ishodio i zadnju potrebnu građevinsku dozvolu. Ovime smo ušli u završnu fazu realizacije centra Kaštijun koji bi s radom trebao započeti u drugoj polovni 2014. godine.' – rekla je Vesna Dukić, direktorica županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun d.o.o.

Zadnja građevinska dozvola izdana je za gradnju pogona u kojemu će se iz prikupljenih odlagališnih plinova proizvoditi električna energija.

Izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun financira se europskim sredstvima kroz Operativni program 'Zaštita okoliša' 2007. – 2013, a projekt je vrijedan više od 260 milijuna kuna.

Cilj projekta je zaokruživanje sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji koji će, jednom kad bude kompletiran doprinijeti ispunjenju ciljeva na koje smo se obavezali vezanih uz smanjenje količine odloženog komunalnog otpada, smanjenje udjela biorazgradivog otpada u komunalnom otpadu i povećanje recikliranja.

Vrijednost ŽCGO-a Kaštijun prepoznala je i Europska komisija koja je upravo taj projekt uvrstila u 100 najboljih primjera dobre prakse i predstavila ga u sklopu manifestacije 'Open days 2013' – Europski tjedan regija i gradova, koja se u listopadu prošle godine održavala u Bruxellesu.

Na javnoj raspravi o ulaganjima u Hrvatsku u proračunskom razdoblju EU-a od 2014. do 2020. godine od strane Europske komisije pozdravljen je također napredak Hrvatske u provedbi modernih centara za gospodarenje otpadom poput ŽCGO Kaštijun koji će, navedeno je, imati dugoročni pozitivan učinak na kvalitetu života više od 200.000 stanovnika Istarske županije.

Izgradnja sustava centara za gospodarenje otpadom temelj je za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Republika Hrvatska u pregovorima s EU obvezala se da će do kraja 2018. godine uspostaviti održivi sustav gospodarenja otpadom i do tada sva postojeća odlagališta otpada u Hrvatskoj moraju biti sanirana i usklađena, nesanirana zatvorena, te biti izgrađeni centri za gospodarenje otpadom. Uspostava učinkovitog sustava rezultirati će smanjenjem količine odloženog otpada, pružanjem kvalitetnije usluge građanima, podizanjem standarda u zaštiti okoliša i otvaranju novih gospodarskih mogućnosti.



Stranica