376,8 milijuna kuna za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima

Slika /Službene fotografije Vlada RH/Zaštita okoliša/shutterstock_161075873_cr.jpg

Realizacijom ovoga projekta bit će očišćeno 597 ha šuma i šumskog zemljišta na području PP Kopački rit i 1.937 ha u Regionalnom parku Mura-Drava.

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića u Belom Manastiru je održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Uz premijera, ministre, župane, načelnike općina i gradonačelnike i druge uključene u rad Savjeta na današnjoj sjednici bila je i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu. 

Tijekom sjednice potpisani su ugovori za projekte na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o 11 ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna. Između ostalih, potpisan je i ugovor za projekt „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko- dravskoj regiji- NATURAVITA“.

Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće adekvatno upravljati šumama.

Projekt se u potpunosti provodi na području Osječko- baranjske županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u Natura 2000 i zaštićenim područjima.

Realizacijom ovoga projekta, do rujna 2018. godine, od minsko- eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava bit će očišćeno 597 ha šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode „Kopački rit“ i 1.937 ha u Regionalnom parku Mura-Drava. Time će se značajno pridonijeti poboljšanju protupožarne zaštite šuma. Uz to, bit će rekonstruirana šumska kuća Podravlje i uspostavljen Edukacijsko- posjetiteljski centar „Podravlje“ sa 4 poučno-rekreativne staze i učionica u prirodi.

Ukupna vrijednost projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko- dravskoj regiji- NATURAVITA“ je 376,8 milijuna kuna od čega 85 % odnosno 314.139.354,67 kuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda.

Danas potpisanim ugovorima, od 19 milijardi kuna koliko je predviđeno osigurati u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", dosad je ugovoreno 7,9 milijardi kuna, što je oko 42 % predviđenih sredstava. "Dio sredstava bit ce utrošen u izgradnju i osiguravanje potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada" rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je izvijestio kako je prije godinu dana u pet slavonskih županija bilo 26 reciklažnih dvorišta, a realizacija projekata vrijednih 69 milijuna kuna u proteklom razdoblju dovela je da apliciramo ili smo u fazi izgradnje za još 26 reciklažnih dvorišta.

Izvijestio je i da se 86 jedinica lokalne samouprave javilo za postupak nabave 299.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u pet slavonskih županija, u vrijednosti od 60 milijuna kuna, a na taj će se način osigurat će se potrebna infrastruktura za odvojeno prikupljanje otpada.



Priopćenja za javnost | EU