Održana 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/sjednica Savjeta Slavonije.jpg

Nakon što su u Osijeku prisustvovali svečanosti otvaranja novih prostora razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle, predstavnici Vlade RH sudjelovali su na 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je nakon Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Virovitice i Vinkovaca, po prvi puta održana u Belom Manastiru.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Poseban značaj ovoj sjednici dalo je prisustvo svih ministara Vlade RH, što je dodatno istaknulo važnost koja se pridaje projektu Slavonije, Baranje i Srijema. Na samom početku, svim prisutnima uvodno su se obratili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, te posebna gošća Savjeta povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu.
Sudjelujući na sjednici Savjeta, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat predstavio je zakonske prijedloge iz resora Ministarstva gospodarstva koji će uvelike pomoći poticanju poduzetništva, razvoju i napretku hrvatskog gospodarstva.

Između ostaloga, ministar Horvat predstavio je projekt START  koji predstavlja novi javni servis za elektroničko pokretanje poslovanja, putem jedinstvenog elektroničkog obrasca, na jednom mjestu.

Također, ministar se osvrnuo i na posljednje mjesečno izvješće Agrokora u koje su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda koje su u promatranom razdoblju ostvarile 20,7 milijuna kuna veću operativnu dobit u odnosu na plan  - ukupno 1,1 milijardu kuna

Po završetku sjednice Savjeta, održano je svečano potpisivanje 14 Ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijema, ukupne vrijednosti projekata 642 milijuna kuna, od čega je 70 posto sufinancirano europskim sredstvima.



Stranica