U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisani ugovori sa udrugama za zaštitu potrošača povodom provedenog Javnog natječaja o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018.

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/potpisivanje ugovora s udrugama zajednička.jpg

Danas je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održano svečano potpisivanje ugovora sa 6 udruga za zaštitu potrošača povodom provedenog Javnog natječaja o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018.

Odlukom o dodjeli financijske podrške udrugama za provedbu projekta „Savjetovanje potrošača“ II./2018. od 27. lipnja 2018. odobrena je financijska podrška u ukupnom iznosu od 1.230.850,54 kuna za slijedećih 6 udruga:

  1. „Potrošački forum“ Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana, Osijek;
  2. Društvo za zaštitu potrošača Istre, Pula, Keršovanijeva 27;
  3. Udruga za zaštitu prava potrošača „Splitski potrošač“, Split;
  4. „Potrošač“ - Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske, Zagreb;
  5. Udruga za zaštitu prava potrošača „Varaždinski potrošač“, Varaždin;
  6. „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača grada Duga Resa, Duga Resa;

Od ukupnog iznosa od 1.230.850,54 kn, MINGPO financira 796.033,96 kn, Ministarstvo financija 385.856,58 kn, a Grad Zagreb 48.960,00 kn.

Ovo je već 14. projekt „Savjetovanje potrošača“ koji je provelo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, te je tijekom  razdoblja 2005. – 2017. financiralo rada 4 Savjetovališta (Zagreb, Split, Pula i Rijeka) sa ukupno  16.031.000,00 kn.

Od 2015. godine se MINGPO-u u projektu „Savjetovanje potrošača“ pridružio i Grad Zagreb koji financira plaću jednog savjetnika za potrošače u Savjetovalištu Zagreb, a od 1. srpnja 2018. se pridružilo i Ministarstvo financija koje financira rad po jednog financijskog savjetnika za potrošače u svakom od 6 Savjetovališta.

Predmetnim projektom financirati će se rad ukupno 19 savjetnika za potrošače na području Republike Hrvatske, te je broj Savjetovališta sa dosadašnjih 4 povećan na 6 Savjetovališta za građane a sve u cilju što kvalitetnijeg savjetovanja što većeg broja građana na području Republike Hrvatske.

Provedba projeka „Savjetovanje potrošača“ samo je jedno u nizu brojnih aktivnosti koje MINGPO, kao horizontalni nositelji i koordinator politike zaštite prava potrošača u RH,  provodi u cilju unaprijeđenja područja zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, osnaživanja potrošača da  bude što aktivniji i informiraniji sudionik na tržištu i u integriraciji potrošačkih prava kroz sve sektorske politike.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta održalo je niz informativno – edukativnih događanja, kako za građane / potrošače, tako i za trgovce, na kojima se informiralo o potrošačkim pravima i  alatima koje stoje na raspolaganju građanima u cilju ostvarivanja svojih prava, te je s događanjima “Zajedno za potrošače” i “Sve na jednom mjestu” obišlo ukupno 11 gradova (Zagreb, Čakovec, Varaždin, Rijeku, Pulu, Split, Zadar, Dubrovnik, Osijek, Vinkovce i Slavonski Brod).

 MINGPO je u suradnji sa drugim nositeljima ovog područja u 2017. godini započelo i cikluse stručnih edukacija udruga za zaštitu potrošača kako bi im se omogućila edukacija i sve stručne informacije potrebne za kvalitetno informiranje građana / potrošača o njihovim pravima.

 

 

 



Stranica